Президентът свиква съвета за сигурност заради "Апартаментгейт"

Начална страница | Свят | България | Президентът свиква съвета за сигурност заради "Апартаментгейт"
image

Президентът Румен Радев свиква заседание на (Консултативния съвет за национална сигурност) КСНС, посветено на борбата с корупцията по високите етажи на властта. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Заседанието ще се проведе на 8 април, понеделник, от 13.00 часа на "Дондуков" 2. Темата на заседанието ще бъде "Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки".
Припомняме, че заради огромния имотен скандал, наречен "Апартаментгейт", заваля дъжд от оставки. Скандалът избухна, след като стана ясно, че бившият вече председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов е купил апартамент в столичния квартал "Изток" на цена, много по-ниска от пазарната. Той отрече да е имал каквато и да е договорки за имота с фирмата строител "Артекс", но все пак подаде оставка като представител на ГЕРБ в парламента. На извънредна пресконференция политикът заяви, че "няма драма от това, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ го напуска". Той уточни, че остава зам.-председател на ГЕРБ и човекът, който да организира партийната структура, като имало и вариант да бъде водач на евролистата на ГЕРБ, но това било несериозно - оставал "само" председател на предизборния щаб.
Скандалът доведе до оставката и на правосъдния министър Цецка Цачева. Оказа се, че тя също е купила луксозен апартамент на по-ниска цена. Цачева е придобила жилищен имот от 198 кв. м в сграда, построена от същата строителна фирма (бел. ред. - "Артекс"), продала новия апартамент на колегата ѝ от ГЕРБ Цветан Цветанов. Тя сама е изяви желание да напусне правителството в разговор с премиера Бойко Борисов.
С поста си се раздели и зам.-министърът на спорта Ваня Колева, която се оказа кума на Цветанов, също сключила доста изгодна сделка за имот в сградата на улица "Латинка" в столичния квартал "Изток".
Следващ в списъка с подалите оставки се нареди и заместник-енергийният министър Красимир Първанов. По-рано стана ясно, че той си е купил апартамент на известната улица "Тинтява" - малко над 149 кв. метра, заедно с два гаража – 31 кв. метра и почти 19 кв. метра, като е платил малко над 240 хил. лева. Това означава само по 616 евро на квадрат. На "Тинтява" жилище от "Артекс" си е взел и Вежди Рашидов. Апартаментът на Първанов се намира на няколко пресечки от сградите, където недвижими имоти имат Цветан Цветанов и Цецка Цачева.
В скандала бе замесен и председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7