Дариткова сменя Цветанов. Борисов: Вярвам му

Начална страница | Свят | България | Дариткова сменя Цветанов. Борисов: Вярвам му
image

Даниела Дариткова сменя Цветан Цветанов като шеф на ПГ на ГЕРБ, заяви Бойко Борисов на брифинг със СДС, на който посочиха номинациите на сините за ЕП. До него бе и Цветан Цветанов.
Тя е председател на Здравна комисия и депутат от ГЕРБ. Борисов посочи, че тя е човек с качества.
Аз му вярвам, но 7 дни нямаше медия, не ги упреквам, за разлика от президента Тръмп, която да не държа тази тема от сутрин до вечер. Дали департаментът на САЩ ще излезе с подобен доклад за свободата на медиите там, когато президентът им каже, че те създават фалшиви новини и са врагове на народа. Представете си български политик да каже това и какъв доклад ще очакваме", попита премиерът. Това каза той за Цветан Цветанов, който остава негов заместник.
По думите му няма партия, която да е понесла толкова тежки санкции с решението да се оттегли шеф на ПГ и от всички други длъжности в НС.
Борисов коментира, че до края на деня ще стане ясно и кой сменя Цецка Цачева, за която посочи, че също съжалява.
Той заяви, че решението дали Цветанов ще остане член на ГЕРб зависи от партията.
Оставката си от парламента подаде самият Цветанов вчера като се върна от САЩ, след скандала с апартамента, който е купил от "Артекс" на цена доста по-ниска от пазарната. Преди него оставки подадоха Цецка Цачева, министър на правосъдието и кумицата на Цветанов Ваня Колева, зам.-министър на спорта. Те също са купили евтини апартаменти в сградата на Цветанов. Зам.-министърът на енергетиката Красимир Първаов също подаде оставка. Там апартамент има и Вежди Рашидов, но за него премиерът каза, че има фирма, които се занимава с търговия на имоти. Борисов отказа да коментира, че шефът на ВКС Лозан Панов също има апартамент там, на цена също по-ниска.
Не разбирам какво е толкова интересно откъде е дошла атаката, каза Борисов в отговор на журналистически въпрос.
Аз много бих искал да видя нотариалните актове на всички съседи в тази сграда, каза още Бойко Борисов.
Твърдението за приятелския огън е абсолютна лъжа, заяви още той. Всички сме страдали от този скандал, допълни той.
Ние в ГЕРБ понесохме изключително тежък удар. По-тежки санкции от тези не мога да си представя, какви да направя, посочи премиерът.
Ако мислите, че на партията, на групата, на нас ни е хубаво или това е малко, да ѝ свалиш шефа на парламентарната група, на комисиите и да го извадиш от парламента. Нали са гласували два многомандатни избирателни райони. Знаете ли колко хора са ми се обадили да кажат не го прави, пази си като Корнелия хората. Когато обвиняват някой от БСП, те излизат и викат: Ние сме единни и застават там. Ти правиш точно обратното, каза Борисов.
Това са тежки решения, но те показват как трябва да се действа. Има грешка, има и прошка, ще се докаже с времето дали са били виновни или не. посочи Борисов.
Премиерът съобщи, че по-късно през деня ще съобщи кой ще е новият министър на правосъдието. Името ще бъде съобщено по-късно, за да няма грешки и да не се налага изтегляне на кандидатурата, изрази се Борисов.
Оставките и новите назначения ще се гласуват утре сутрин. Борисов заяви, че ще даде няколко задачи на новия министър на правосъдието и първата ще е още юни да падне мониторинговият механизъм над България.
Ще търся устойчивото парламентарно мнозинство, което е изключително важно, за да функционира правителството и за да покажем стабилност в държавата. Това заяви новият председател на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, която заменя на поста подалия оставка Цветан Цветанов.
 „В тази кризисна ситуация смятам, че това е предложение, наситено с големи отговорности. Приемам го със съзнание за оценката, а от друга страна като предизвикателство, защото никога няма да мога да бъда Цветанов в парламентарната група. Вярвам, че в рамките на моите възможности ще търся консенсуса“, подчерта Дариткова. Тя увери, че изпълнявайки новата си длъжност ще търси диалог с всички парламентарни групи.
„Няма да променим своето поведение, защото ще бъдем последователни и ще продължим да изпълняваме програмата си“, каза още новият председател на групата. На въпроса дали е получила подкрепа от всички свои колеги, тя отговори: „Разчитам на тази подкрепа и трябва да се боря за нея ежедневно“.
Предстои да бъде обсъдено кой да замести Цветан Цветанов в различните парламентарни комисии.
Vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7