Пациент преби личната си лекарка, тя е длъжна да го преглежда

Начална страница | Свят | България | Пациент преби личната си лекарка, тя е длъжна да го преглежда
image

Пациент преби личната си лекарка в София.
Мъжът е тежко болен и поискал от личния си лекар да му даде направление за бъбречна трансплантация - нещо, което не влиза в нейните правомощия.
Въпреки атаката и нанесените щети в кабинета й, лекарката е принудена да продължава да преглежда пациента.
"На 22 март бях нападната от един пациент, който наистина е тежкоболен. Той е с хронична бъбречна недостатъчност и е на хемодиализа. Настояваше, че аз трябва да го подготвя и представя за трансплантация на бъбрек. Обясних му, че не мога да го направя, защото нямам правомощия. Започна да ни заплашва със сестрата. След това започна да ме удря. Предишната седмица ми се обади завеждащият на хемодиализната структура на болница "Токуда” и ми каза да му дам направление, за да го подготвят за трансплантация. Такава клинична пътека за подготовка за трансплантация по Здравна каса няма", разказа в ефира на "Здравей, България" по NOVA нападнатата д-р Антоанета Николова-Здравкова.
Тя допълни, че си е извадила медицинско.
По случая е образувано досъдебно производство. Мъжът не е криминално проявен, но ще му бъде направена психиатрична експертиза, с която да се разбере дали е разбирал какво прави.
"Големият проблем е, че аз нямам право да отпиша пациента. Писала съм молба до много институции. Очаквам решение на проблема. Ако откажа да го лекувам, мога да бъда санкционирана”, каза още д-р Здравкова.
По думите й след инцидента мъжът не е идвал при нея.
От Българския лекарски съюз излязоха с позиция по въпроса
БЛС настоява да бъде създаден работещ механизъм, по който да бъдат защитени в по-голяма степен правата на лекарите и да им бъде дадена възможност те да отписват пациенти с агресивно поведение.
Регистрационната форма за избор на личен лекар е вид договор, в който и двете страни се ангажират с определени задължения. Лекарят също следва да има правото да прекрати договорената връзка с пациента, особено когато този пациент представлява реална опасност за живота на лекаря, подчертават от съсловната организация.
БЛС отново настоява за адекватни мерки за превенция и мобилизация на цялото общество в борбата с агресията срещу медицински персонал, се казва в позицията.
По данни на Здравното министерството физическите нападения над лекари през 2018 г. са 396, а от началото на годината са 34.

Vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7