И ВОЛЯ напуска Народното събрание, но не съвсем

Начална страница | Свят | България | И ВОЛЯ напуска Народното събрание, но не съвсем
image

Парламентарната група на „ВОЛЯ – Българските родолюбци“ напуска Народното събрание. Изненадващата новина съобщи на брифинг в парламента лидерът на партията Веселин Марешки, предаде БГНЕС. Решението е взето днес, след съвещание на ръководството на партията и парламентарната група.
„За да няма фалшиви новини и спекулации, исках лично да го съобщя.
Причините към момента не мога да ги съобщя, защото продължават разговорите. Те не са лесни, повярвайте!“, каза Марешки.
Той призова решението на партията му да бъде приемано като част от последователната ѝ политика за „свалянето на маските на фалшивите политици“. Подробности се очаква от ВОЛЯ да съобщят през следващите дни.
Само няколко часа по-късно пред бТВ самият Марешки поясни, че ВОЛЯ не напускат парламента. „Всяка сутрин ще се регистрираме в парламента. Но няма да участваме в дребнави дебати и тогава ще излизаме от залата", каза Марешки. По думите му хората се интересували от пенсиите, лекарствата и горивата, а парламентът се занимавал с това кой ще води листата за евроизборите на БСП и на Патриотите.
ВОЛЯ става втората парламентарна група, която няма да участва в пленарните заседания, след като от няколко седмици от зала отсъстват депутатите от „БСП за България“. Очаква се парламентът да има сериозни проблеми с кворума, защото депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ формират крехко мнозинство от 122 народни представители, а ДПС традиционно не се регистрира в началото на пленарните заседания.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира новината с думите: „Няма предпоставка за предсрочни парламентарни избори”.
„Страната е стабилна, парламентът върши своята работа и смятам, че най-важното, което в момента ни предстои, е да направим съответните си добри резултати на европейските избори и да се подготвим много по-сериозно за местните избори”, заяви Цветанов.
„Не смятам, че има парламентарна криза”, каза още Цветанов. „Парламентът работи, след излизането на БСП няма провалено пленарно заседание, което дава възможност да сме уверени в това, което правим”, отбеляза той.Попитан как ще се осигурява кворумът от тук нататък, Цветанов заяви: „Дисциплина” и даде пример с Холандия, където кворумът се крепи с един глас и холандското правителство си върши работата. „Българското правителство също продължава да върши своята работа”, допълни Цветанов.
ГЕРБ и Обединените патриоти имаме над 121 народни представители, каза Цветанов. „Досега и  ВОЛЯ са имали отговорна позиция”, посочи той. По думите му много е важно, когато си избран от българските граждани за депутат, да отстояваш позицията си в Народното събрание.
Според него сега избирателите могат да си направят равносметка, когато избират представители за съответните институции, дали те ходят на работа и когато са дали гласа си за БСП, дали избраните от тях ще ходят на работа. Цветанов заяви, че досега не е имало индикации от групата на ВОЛЯ, че ще напуснат парламента. Той иска да се запознае първо с мотивите и след това вероятно ще разговаря с Веселин Марешки.
Валери Симеонов също не вижда парламентарна криза
 „Не виждам криза, за кворума не съм особено притеснен”, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред журналисти. „На мен ми е много комфортно сега, когато ги няма БСП, приемат се законите с добро темпо”, коментира Валери Симеонов. „Какво означава парламентарна криза? Парламентът работи ли? Работи. Добре ли работи? Добре работи. Не виждам криза”, посочи той.
„Дълг на всеки народен представител е да ходи на работа и по този повод внесохме предложение за промяна на правилника, което беше свързано със спиране на възнаграждението на всеки, който отсъства, същото ще се отнася и за ВОЛЯ”, коментира Симеонов.
Лидерът на НФСБ посочи, че предложението е било отложено по някакви причини и тепърва предстои да обсъдят с коалиционния им партньор – ГЕРБ, каква ще бъде съдбата му, но от НФСБ ще настояват промяната в правилника да се разгледа. „Хората очакват да видят каквато се вижда във всяка фирма, във всяко държавно учреждение – как така ще отсъства някой от работа и ще продължава да получава възнаграждение, в случая една трета, ама това са 1200-300 лв.”, коментира Симеонов.
 
Източник: БГНЕС, БТА, бТВ, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7