Пак завой на ГЕРБ - ще разсрочат дълговете на Мюфтийството

Начална страница | Свят | България | Пак завой на ГЕРБ - ще разсрочат дълговете на Мюфтийството
image

Дълговете на вероизповеданията, натрупани до 31 декември 2018 г., няма да бъдат опрощавани, а разсрочвани. Новината обяви на брифинг в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде БГНЕС.
Предложението ще бъде направено между двете четения на промените в Закона за вероизповеданията, които предизвикаха обществено недоволство заради заложената вътре финансова амнистия за вероизповеданията. По данни на финансовото министерство задълженията на вероизповеданията към държавата са около 8,2 млн. лв., а вече стана ясно, че около 8 млн. от тях са само на Главното мюфтийство. Припомняме, че всъщност на заседание на парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека зам.-министърът на финансите Росица Велкова така и не каза кой колко дължи, но длъжници били 6 религии
Периодът на разсрочване все още не е договорен, защото се търсят различни варианти.
"Има много спекулации, че се говори за опрощаване на задължения, които са натрупани от всички вероизповеданаия към 31 декември 2018. Темата излезе извън обхвата на всички вероизповедания. Тук искам категорично да заявя по никакъв повод нито ПП ГЕРБ, нито ПГ на ГЕРБ, нито МС имат някаква договорка или извиване на страна с ДПС", каза още Цветанов, цитиран от Агенция "Фокус".
Причините за натрупване на дълговете, според главния мюфтия Мустафа Хаджи, са лошото управление на имотите на Мюфтийството, както и такса смет, но е факт и, че дълго време НАП се бави с ревизии. Само че според бившия вицепремиер Валери Симеонов Главно мюфтийство има достатъчно пари да си покрие задълженията – най-малко има 700 000 декара, които дава под аренда, на декар по 2-3 лева, при положение, че арендите в Добруджа са по 70-80 лева на аренда. Защо – защото ги дава на активисти на ДПС, каза Симеонов преди ден. Той е сигурен и, че Главно мюфтийство разпределя пари по регионални звена – например добричкия клон, защото иначе, ако влязат в централната сметка на Мюфтийството, ще бъдат запорирани от НАП заради дългове.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7