Папка разкрива огромни злоупотреби в ЦИК. На ход е президентът

Начална страница | Свят | България | Папка разкрива огромни злоупотреби в ЦИК. На ход е президентът
image

„Процедурата по избор на нова Централна избирателна комисия (ЦИК) е изключително опорочена. Тя нарушава Конституцията и Изборния кодекс на Република България. Разполагам с папка с доказателства за това“, обяви Мария Мусорлиева, зам.-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) в предаването „Лице в лице“ по bTV.
Разработката е плод на 10-годишната работа на Мусорлиева в ЦИК и засяга всички органи на държавната власт. „Нещата са твърде сериозни - касаят твърде много хора и връзките между тях, за да ги разкрия пред медиите“, посочи зам.-председателят на ЦИК.
Тъй като въпросът касае националната сигурност на България, тя поиска среща с президента Румен Радев, както и с премиера Бойко Борисов, и с вицепремиера Томислав Дончев, за да ги запознае със злоупотребите.
ЦИК е умален модел на държавата. В ЦИК няма представители на партиите, а независими личности с достойнство, длъжни да защитават Конституцията и Изборния кодекс, заяви Мусорлиева.
Папката ѝ съдържа отговора на въпроса защо БСП толкова настояваше за промяна на състава на ЦИК, а ГЕРБ за запазването му. Видимо притеснена, зам.-председателят на ЦИК отказа да разкрие публично тази информация. "Най-близките ми видяха в какво състояние съм и знаят какво бих могла да разкажа", каза тя.
През следващата седмица предстои избирането на нова ЦИК, като политическите формации вече направиха предложенията си за бъдещите ѝ членове.
Кандидати за ЦИК могат да номинират не само групи и парламентарно представени партии, а и неправителствени организации и отделни депутати. Макар че целият процес трябва да е напълно прозрачен, Мусорлиева намекна, че някои от предложенията умишлено се крият от обществеността. Въпреки че са многобройни, предложенията на НПО-тата например не се обявяват на сайта на парламента, посочи тя.
Тя категорично отхвърли съмненията на БСП, че ЦИК подготвя фалшификация на изборите. „От години ние сме гаранти за всички видове избори. Абсолютно изключено е да манипулираме това, върху което сме заложили честта, достойнството и цялата ни отговорност по редица закони“, заяви Мусорлиева

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7