Българин спечели визуален „Оскар“ за реклама с Елтън Джон

Начална страница | Свят | България | Българин спечели визуален „Оскар“ за реклама с Елтън Джон
image

Поредното голямо признание за българската нация дойде на 5-ти февруари от Бевърли Хилс, Калифорния. И няма как да не отбележим – Малко сме, но сме значими! Съпоставени с остатъка от света може и да сме само шепа, не повече от няколко песъчинки по земния бряг, но пък сме от значение. Година след година наши сънародници, разпръснати по необятната ни планета, завоюват успехи и постижения, които са повод за гордост не само за тях самите, но и за целия ни народ. И последният триумф за колекцията от български победи е на Камен Марков.
Той е първият ни сънародник, който беше номиниран като главен дизайнер и технически ръководител в категория реклама, на най-престижните визуални награди познати на съвременния човек – VES (Visual Effects Society Awards). Сред отличията за визуалните ефекти VES имат статута и тежестта на авторитетната филмова награда „Оскар“ и са най-голямото достижение в тази сфера. Тази година част от номинираните продукции бяха: „Отмъстителите: Война без край”, Бохемска рапсодия”, „Феноменалните 2”, „Изгубени в космоса”, и „Първият човек”.
Камен беше номиниран за работата си в две категории - „Най-добри визуални ефекти в ТВ реклама” и „Най-добро фотореалистично изпълнение на визуални ефекти в ТВ реклама”, като от церемонията си тръгна с една статуетка, заслужено спечелена от първата си номинация.
Марков, който живее и твори в Лондон, попадна в селекцията на VES с коледна реклама на британската луксозна верига John Lewis. По проекта „Момчето с пианото“ той работи като главен дизайнер и ръководител на екип от общо 40 специалиста. Кампанията с участието на сър Елтън Джон е една от най-очакваните за Великобритания през изминалата година и само за часове, след пускането си през ноември, пожъна огромен успех.
Погледнато от всички страни „Момчето с пианото“ се оказва предизвикателство, към което сънародника ни и екипа му подхождат с необикновени творчески идеи, като VFX подход на заснемане, характерен повече за игралните филми. Специален софтуер спомага на създателите на рекламния клип да създадат с изключителна прецизност различни ключови моменти от живота на един от най-легендарните изпълнители на Англия - Елтън Джон, които да разкажат историята на битието на гласовития певец едва в 2 мин. и 20 сек. При това с подхода „мементо“ – хронология поднесена отзад напред.
Камен Марков стартира своята кариера в пределите на родна България, но през 2004 г. ограниченият пазар у нас го принуждава да търси нови хоризонти и така се оказва на работа в The Filter FX – едно от най-големите студиа, които Мексико може да предложи. Той прекарва шест години в Латинска Америка, а за времето си там, зад гърба си оставя редица реализирани проекти, станали част от творческата му биография.
През 2010 г. се мести в столицата на Обединеното кралство и става част от екипа на МРС, а оттогава насам името му става мерило за успех и той се налага като един от най-добрите VFX супервайзъри на компанията, а в ръцете му са поверени рекламните кампании на марки като Аudi, VISA, Sony, Carlsberg и др. Работата му го е срещнала с личности като Никол Шерцингер, Кайли Миноуг, Лили Алън, Юсеин Болт и Ева Грийн и си е сътрудничил с едни от най-талантливите и признати режисьори на рекламната и филмова индустрия като Даниел Клайнман, Сам Браун, Джонатан Глейзър и още.
През годините Камен е спечелил множество награди за своя труд, а само една част от международните му отличия са: APA Collection Diamond за кампанията на Cravendale "Milk Me Brian", Eurobest Gold и APA Showcase Diamond за кампанията на Cravendale "Cat's with thumbs", APA Showcase Diamond за кампанията на John Lewis "Tribute to Givers", награда от London International Awards за кампанията на  MTV – "Staying Alive" и бронз от Cannes Lions за Sony.
Неведнъж проектите са имали високо постижение и са печелили признания в Аржентина и Мексико.

Стелиян СТОИМЕНОВ
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7