Не олигарх! Най-богатият българин е… математик!

Начална страница | Свят | България | Не олигарх! Най-богатият българин е… математик!
image

Със сигурност множество очаквания и представи ще се разбият на пух и прах, изправени пред факта, че не овъргалян в политическата мръсотия държавник или скрил се под сянката на съмнителните сделки „новоизлюпен“ бизнесмен, е най-богатият сред заможните българи… Но такава е истината и волята Божия! Алилуя, за което!
В днешните тъмни дни, в които корумпирани господари – малко, а честни каторжници – в изобилие, почтеният труд и упоритост все пак успяват да прокарат път към върховете на успеха за сънародниците ни, макар и далеч от прокълнатите, в това отношение, земи на България.
Чудесен пример за огромни постижения, донесли му милиард долари, е Владимир Тенев, който съвсем наскоро влезе в топ 11 на новите техномилиардери на необятния ни свят. Така в момента нашенецът отвя всички управници, депутати, предприемачи и всякакви други тарикати в родината ни, определящи себе си като нещо по-различно. Изброените могат само да хвърлят завистливи погледи на Владимир, с изкривени нагоре вратове, понеже техните припечелени левчета, в повечето случаи, са плод на безсъвестни грабежи и изпечен рекет… най-често под масата. Докато Тенев е изкарал всеки свой цент по онзи тъй труден и рядко срещан за 21 век начин – чрез съвестта си.
Но да оставим „дупките и пукнатините“ по познатото българско трасе и да насочим вниманието си към 31-годишния Влад, както е познат на жителите на Съединените щати. Едва на 4-годишна възраст той напуска морската ни столица Варна и заминава за Страната на неограничените възможности. Пръв в Америка пристига баща му, някъде в началото на 1991г., а година по-късно към него се присъединява и съпругата му, последвана с няколко месеца закъснение от днешния милиардер. Семейството пуска корени във Вирджиния, като родителите му работят в Световната банка; така през 2004г., увлечен по науките и математиката, благодарение на академично ориентираното му семейство, Влад заминава да учи в престижния университет Станфорд. Там получава бакалавърската си степен по математика, която подплатява с магистърска от Калифорнийския университет.
Именно докато следва в Станфорд съдбата го среща с настоящия му партньор в работата, в лицето на Бейжу Бат (днес с бакалавърска степен по физика и магистърска по математика) – по онова време негов съквартирант. Двамата бързо се сприятеляват, установявайки, че са деца на имигранти дошли да търсят по-добро бъдеще в чуждата страна. Така Тенев и Бат запретват ръкави, решени да докажат, че звездите над Щатите могат да бъдат много по-милостиви и справедливи, в сравнение с тези, мъждукащи над остатъка от планетата ни, и заминават за Ню Йорк. Там правят първия си успешен проект – платформа за хедж фондове. Но истинският успех, на който дължат сегашното си състояние, идва с „Робинхуд“… Не, не героя от английските народни балади, живеещ в Шерудската гора, а виртуална платформа, даваща шанс на всички да търгуват на фондовата борса, без значение дали имат големи финансови възможности. Разработката на Влад и партньора му също така не изисква такса за транзакция, което пести на потребителите й по $10 на всяка тяхна активност. Но освен това, компанията от Пало Алто предоставя абонаментната услуга „Робинхуд Голд“, чрез която потребителите могат да вземат заеми наброяващи от $1 000 до $50 хил., с които да търгуват, а месечните такси се равняват между 6 и 200 долара. Апликацията пригодена само за смартфони, която Тенев обеща скоро да пусне и в уеб вариант, от началото на годината може да търгува и с криптовалути.
Към момента компанията „еднорог“, печелеща от лихвите върху парите в сметките на клиентите си и стартирала с два чифта трудолюбиви ръце, е оценена на 6 милиарда долара... а всеки един от основателите й притежава по една трета от нея.
Миналата година името на Владимир Тенев попадна в елитната класация на „Форбс“ – „30 под 30“, за млади мениджъри под 30 години в сферата на финансовите пазари, в която влизат още: Джеф Безос (създател на „Амазон“), Уорън Бъфет, Марк Зукърбърг (измислил „Facebook“), Даниел Ек („Spotify“), Араш Фердоуси („Dropbox“) и т.н.
Така изкачвайки стълбицата на прогреса, в която всяко стъпало само по себе си е постижение, Владимир Тенев доказа на всички непочтени български богаташи, натрупали благосъстоянието си чрез изпипания метод „лява ръка – десен джоб“, че има и друг начин да придобиеш средства… Такъв, от който няма как да се озовеш „на топло“, но по-важното, че децата ти няма да се срамуват от теб някой ден!

Стелиян СТОИМЕНОВ
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7