Модерните приказки: героините искат футболисти, ромите не искат жълтици

Начална страница | Свят | България | Модерните приказки: героините искат футболисти, ромите не искат жълтици
image

Когато тя иска футболист…
Сигурно и вие, подобно на мен, харесвате приказката „Красавицата и звярът“. Най-вероятно обаче, ви се губят част от детайлите… и как иначе, при положение, че за последно сте я чели преди години. Е, нека сега изтупам насъбралата се прах от вашите спомени и ви припомня, че красавицата Бел всъщност е третото, а не единствено дете на търговеца, както от „Дисни“ се опитват да ни подведат. И още, защото сигурен съм това сте го забравили, по-големите сестри на главната героиня обичат да си мързелуват пред телевизора, потънали в разкоша на дома си (който е оборудван и със закрит басейн) и да си мечтаят я за Бекъм, я за Меси… А докато каките й въздишат по мъжагите в шорти, тичащи след топката, Бел се интересува само от книги, космически изследвания и ракетостроене… Ха! Това със сигурност не си го спомняте, нали?
Иска ми се да ви кажа, че всъщност си правя шега с вас, но уви… Тази приказка наистина съществува и е част от модернизираните разкази в дебеличкия сборник „100 класически приказки“- том 2, който съдържа още 99 „истински съкровища“ за днешните деца. В него историите са толкова неузнаваемо осъвременени, че Последния дракон съвсем хуманно не обича да хруска принцеси, а да пие големи количества… бензин.

Литературата и добрият ром
И докато сме още на темата за приказните небивалици, няма как да пропуснем разразилата се кибер война, касаеща приказката „Добрият ром“, която е поместена в… учебниците по литература за 3 клас. В нея главният герой намира торба жълтици, но безкористното му сърце и будна съвест не му позволяват да я вземе. Въпреки правилната постъпка, описана в историята, майките в социалните мрежи посегнаха към вилите и факлите и тръгнаха на лов за вещици, търсейки обяснение какво прави подобна приказка в учебник. От просветното министерство отговориха, че това е част от тема за общочовешките ценности в мултикултурна среда, която възпитава и толерантност в учениците… 
А на времето…
…нямахме приказки, които да градят в нас ценностна система, подтикваща ни в търсене на футболисти и плеймейтки, нито уроци за по-честни етноси от българския, полагащи основите на либералността. И все пак пораснахме нормално, превръщайки се в достатъчно толерантни и стойностни хора.

Стелиян СТОИМЕНОВ
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7