Със сълзи на очи – протестите в България продължават

Начална страница | Свят | България | Със сълзи на очи – протестите в България продължават
image

Третата вълна от протести, обхванала рамките на родината ни, за последните пет години вече е факт. В различните градове на България все повече хора започват да надигат глави и лозунги, вместо търпеливо (дори мазохистично) да понасят безпощадните удари на властта. Групите от стачкуващи с всеки изминал ден като че ли нарастват, обединени от гнева срещу абсурдите, завзели страната ни. Така противопоставящите се на самозабравилата се управа, показаха, че дори и българската смиреност си има граници.
Започнало като шествие на недоволството срещу думите на Валери Симеонов относно майките на деца с увреждания и искането за оставката на вицепремиера (която в крайна сметка беше подадена), прерасна в демонстрация срещу цените на горивата, искане да не се вдига стойността на застраховката "Гражданска отговорност", както и данъкът върху старите коли. Днес сънародниците ни търсят промени, които да подобрят живота им, а също така желаят и смяна на правителството.
Във вторник се образува блокада на международния път Е-79 за и от „Дунав мост 2“, като бързо се формира километрична колона от превозни средства, заседнали пред силната воля на хората. Стена от недоволни се издигна и на изхода на Монтана, в посока Враца, а пешеходни шествия тръгнаха из Благоевград, Хасково, Пловдив и Велико Търново.
В столицата протестът беше обявен за национален и представители на различни градове от страната пристигнаха на жълтите павета, като блокираха движението пред Народното събрание, след което се преместиха пред Министерския съвет. Множеството изрази негодуването си от цените, доходите и скандира „Оставка“.
Силно емоционален момент се случи в Свиленград, когато тази неделя множеството събрало се срещу настоящата социално-икономическа ситуация на България, се изправи срещу органите на реда. Протестиращите от Хасковска област, които за няколко часа завзеха АМ „Марица“, възпирайки движението на няколко километра от българо-турската граница, се сляха с тези от Свиленград, като пътьом към автошествието се присъединиха хора от Димитровград, Харманли, Любимец и Кърджали. Тръгнала от центъра на пограничния град, групата от демонстранти разби полицейския кордон и стигна пеш до автомагистралата. Именно там хората започнаха да призовават полицаите за подкрепа и макар да не очакваха такава, пред погледите им униформените свалиха каските си и оставиха щитовете на земята. В очите и на двата реда мъже, застанали един срещу друг, личаха сълзи. И докато се чуваха аплодисменти и възторжени викове, всички бяха едно – дишащи една кауза и споделящи един копнеж, този за по-доброто. В този миг статутът и социалното положение се стопиха, а агресията, на която е свикнал народа ни отстъпи пред чисто човешкото.
Очаква се протестите да продължат, давайки урок на правителството, че България повече не може да се примирява със своеволията им. Защото това не е тяхната история, а нашата!

Стелиян СТОИМЕНОВ
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7