Посланието на САЩ към България: Забравете за падането на визите на този етап

Начална страница | Свят | България | Посланието на САЩ към България: Забравете за падането на визите на този етап
image

След като два дни външният министър Екатерина Захариева и подчинените й оптимистично подгряваха, че при срещата й с държавния секретар Марк Помпео във Вашингтон едва ли не ще отпаднат американските визи за българи, последва студен душ. Оказа се, че България е много далече от най-важното и незаобиколимо условие на американците - процентът откази за издаване на визи за български граждани да е под 3 на сто. Сега този процент е в пъти повече - 14 на сто.
Независимо от твърдението на Захариева, че отказите са намалели, темповете са изключително бавни. Преди три години този процент беше стигнал 17 на сто, после стана 16, намаля до 15, а сега се твърди, че е 14. Ако тази тенденция се запази, необходимият праг от 3 на сто ще е достигнат през 2030 г. Вероятността за спад е малка, тъй като отказите варират - например през 2014 г. този процент е бил 15.2, а на следващата 2015 г. вече е бил 17.5 на сто. Възможно е дори сега процентът да се вдигне, като се има предвид, че от миналата година има по-строги изисквания за издаване на визи.
В опит те да отпаднат България изпълни през годините множество изисквания. Бяха въведени биометрични данни в документите за самоличност, въведено бе и тясно сътрудничество между службите, включително и като информационен обмен, предоставен беше дори достъп до базата данни с ДНК материал. През цялото това време страната ни бе обявявана за стратегически партньор, включително и по военните въпроси, както и по отношение на противодействието на организираната престъпност и тероризма, в много случаи дори за по-близък съюзник от страни с отпаднали визи. Единственият успех беше, че се стигна до въвеждането на визи с по-дълъг срок на валидност - 10 години, анализира в. Сега.
От години се твърди, че ако САЩ не премахнат визите за българи, Европейската комисия ще трябва да спази изискването по механизма за реципрочност и да въведе визи за американските граждани в целия ЕС. До момента обаче това не се е случило, независимо че сред потърпевшите страни от ЕС има още четири - Румъния, Полша, Кипър и Хърватия.
ПЕНСИИ
Захариева е обсъдила с Помпео проблема за признаване на трудовия стаж и осигуряване на пенсии за българските граждани. Този казус засягал около 400 хиляди наши сънародници. Той може да се реши, ако се сключи спогодба за социална защита. „САЩ имат социална спогодба с редица европейски страни, но не и с България“, припомни Захариева. „Потвърдихме желанието на България да бъде включена в списъка със страни, с които да се преговаря приоритетно по сключването на спогодба“, посочи министърът, цитирана от пресцентъра си.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7