Един от първите 6 българи, изкачил връх над 7 хиляди метра - доц. Сандю Бешев

Начална страница | Свят | България | Един от първите 6 българи, изкачил връх над 7 хиляди метра - доц. Сандю Бешев
image
Един от първите шестима българи, стъпили на връх над 7-те хиляди метра - 13 август 1967 г. – Сандю Бешев

13 август 1967 г., пик Ленин /7134 м/, Памир

Доц. Сандю Бешев има висше физкултурно образование, специалност туризъм-алпинизъм. Осъществил е изкачвания на почти всички категоризирани маршрути у нас, в това число и няколко премиерни изкачвания на нови маршрути. Неколкократно е посещавал Татрите, Кавказ, Алпите и Памир. Има изкачвания и по върховете на Андите и Монголски Алтай.
Участник е в първото, неуспешно /1961 г./, и второто успешно /1964 г./ траверсиране на Безенгийската стена, което той сполучливо нарече „Безенги – Еверест на моето поколение”.
На 13 август 1967 г., заедно с още петима български алпинисти,  осъществява първото българско изкачване на връх над 7–те хиляди метра – пик Ленин /7134 м/, днес вр. Авицена.
Като ръководител на различни групи има изкачвания на 15 девствени върха в Кавказ, Памир, Алтай, Монголски Алтай и Андите, на които, според едно неписано правило, има право да ги назове с български имена.
За спортните си успехи е удостоен със званието „Заслужил майстор на спорта” и удостоен с орден „Народна република България – II степен”.
В продължение на 50 години се занимава с научното изследване на историята и развитието на българския и световния алпинизъм. На тази тема е защитил докторска дисертация и се е хабилитирал като доцент в Аграрния университет.
Доц. Сандю Бешев е издал 20 книги, посветени на историята на българския алпинизъм. Успехите на нашите алпинисти продължават да се множат и те трябва да бъдат отразявани.    

Доц. Сандю Бешев
За в. „България СЕГА“

Снимките са предоставени от доц. Сандю Бешев и се публикуват с неговото съгласие.


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7