Цацаров поиска имунитета на шестима депутати

Начална страница | Свят | България | Цацаров поиска имунитета на шестима депутати
image

Главният прокурор Сотир Цацаров иска от Народното събрание (НС) сваляне на имунитета на шестима народни представители, съобщиха от прокуратурата. Става дума за Елена Йончева и Георги Михайлов от БСП, Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов от "Воля" и Борис Кърчев от ГЕРБ. Йончева, Михайлов и Кърчев вече обявиха, че ще се откажат от имунитета си.
 
Единият от депутатите е Елена Йончева от БСП, която прокуратурата иска да разследва за пране на пари в особено големи размери и по-точно за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от КТБ. Разследването в специализираната прокуратура започна след сигнал от депутати. Според разследващите парите били прикривани чрез офшорна компания - "Далий Трейдинг Лимитид". "Това са абсурдни обвинения. Тези клевети отдавна се лансират от депутатите от ГЕРБ и аз няколко пъти призовах съответните органи да направят проверка. Това обвинение идва само два дни след като настояхме за независима техническа експертиза в европейски лицензирани лаборатории на българските магистрали", беше коментарът на Йончева.

За депутата Георги Михайлов от ПГ "БСП за България" Цацаров иска имунитета заради разследване за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори. Те касаят Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания в София и са на стойност 24 359 808 лв. за периода 2015 г. - 2017 г., когато той е бил директор. Михайлов каза: "Съгласен съм да бъде снет моят имунитет, доброволно го давам. Не смятам, че съм извършил някакви закононарушения. Аз заварих болницата като изпълнителен директор с 25 милиона задължения и по време на управлението на екипа, който ръководя, тя намали своите задължения. Така че се чувствам напълно спокоен, нека разследването продължи и завъшри и смятам, че всички неясноти ще бъдат изчистени".

Корнелия Нинова обяви, че и двамата депутати от левицата доброволно ще си дадат имунитетите: "Разчитаме на обективно и бързо разследване. Цялата група заставаме зад тях като един. Депутатите няма да бъдат изключени от парламентарната група. Това са две ярки остриета на БСП. Допускам, че със своите изказвания и със своето поведение те са предизвикали такова нещо. Убедени сме, че са невинни и очакваме делото и разследването да го докаже".

Цацаров иска имунитета и на Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов от "Воля". Разследването срещу тримата е за изнудване. Макар вече доброволно да се отказаха от имунитетите си, Цацаров изпраща ново искане до НС, защото от спецпрокуратурата смятат, че е налице престъпен сговор. Разследването е за заплахи към собственици на аптеки с цел те да бъдат принудени да купуват лекарства и лекарствени средства само от "Фармнет" ООД на по-високи цени спрямо другите доставчици.
Народните представители от "Воля" не са решили дали ще подадат заявления за отказване от депутатския си имунитет, каза пред журналисти в парламента Веселин Марешки. "Това е втора серия на първото. Сменили са члена, по който сме дали имунитета си предния път. Сега искат по друг член да си го свалим отново", коментира Марешки. "Още тогава, за да не ни разиграват такива циркове, казахме, че си сваляме имунитетите по всички членове от целия Наказателен кодекс, за да работят спокойно, да не се притесняват, и да не губят времето и на вас, и на българския народ", посочи той. След това уточни, че ще се запознаят с искането на прокуратурата и тогава ще преценят дали този път да се откажат от имунитета си.

Главният прокурор иска и имунитета на Борис Кърчев от ПП ГЕРБ, за престъпления за неплатени данъци в особено големи размери. Проверката казасе периода юни - юли 2015 г., когато в Стара Загора, като управляващ "Би Би Си Кейбъл" ООД избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 320 000 лева ДДС. Подадена била невярна декларация за ДДС.
 
Кърчев вече заяви пред журналисти в парламента, че ще подаде писмено съгласие до председателя на Народното събрание за сваляне на депутатския си имунитет. "Никога не съм се крил зад този имунитет. Целта е да се изчисти името ми, защото тази кампания срещу мен е повече от година и половина. Идва от местни структури на БСП в Казанлък", заяви депутатът. Той уточни, че към момента, когато е прехвърлил фирми, те не са имали никакви задължения, за което има документи. Нямам неизплатени данъци, не се притеснявам от нищо, посочи той.

Dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7