Агенцията за българите в чужбина (АБЧ) отива в Затвора

Начална страница | Свят | България | Агенцията за българите в чужбина (АБЧ) отива в Затвора
image

Задържани са над 20 служители в т.ч. председателят и главният секретар на АБЧ

Днес (29 октомври 2018 г.) в София бяха арестувани над 20 служители на Агенцията за Българите в Чужбина отива (АБЧ), в т.ч. част от ръководството, вкл. и председателят Петър Харалампиев и главният секретар на агенцията. Следователи обискират адреси в София, Кюстендил и Плевен и се разпитват свидетели. Близо 8 часа е продължила акцията, а около 15:00 ч.б.вр. е изведен последният заподозрян от АБЧ, а органи на закона проверяват адреси в Кюстендилско.
Обвиненията към единствената в България организация за сънародниците ни зад граница са за организирана престъпна група, заподозряна за длъжностни, за документни престъпления и за подкупи.
Това стана ясно от думите на заместник-главния прокурор Иван Гешев пред журналисти след акцията в Агенцията за българите в чужбина от тази сутрин.
Извънредният брифинг продължи не повече от две-три минути и бе излъчен по всички български телевизии, които гледаме “на живо” в САЩ в интернет. Зам.-главния прокурор бе категоричен, че повече информация ще бъде дадена в сряда 31 октомври, когато българите по света и у нас отбелязват “празникът на мъртвите” Хелоуин.
Няколко пъти в миналото активни българи и родните медии в чужбина алармират за безсмислието и далаверите в АБЧ, без никаква реакция от официалните власти. Излизат информации за продажби на българско гражданство (автоматично и на Европейския Съюз) и други “схеми”, вкл. освобождаване и назначаване на (не)удобни хора и разхищения на държавни средства. По непотвърдена информация, цената “на черно” на документ за гражданство е била €5000 Eвро и са издавани по 30-40 такива документа седмично основно на граждани от Украйна и Молдова. Което прави “оборот” от близо един милион Евро на месец.
Само в Кюстендилско живеят над 11,000 чужденци с българско гражданство, т.е. Евро-гражданство. Над 10,000 Македонците са “шампиони” в подаването на документи за Евро-българско гражданство на основание “български произход” с над 10,000 заявления, следват желаещите от Сърбия – 1013, Молдова – 851, Албания – 510, Русия – 359 и др. По-малък дял са желаещите нови мигранти от други държави – Испания, Германия, САЩ. Това са деца на български емигранти.
Над 153,000 са получили Евро-гражданство от началото на “Демократичния преход”, повече от 38,000 са “висящите” молби за 143 кандидати, вкл. издирвани в Интерпол. Поне 4 проверки са правени напоследък, но без резултат.
Датата е 15.02.2016 г. – последната измислица на ДАБЧ. 10 месеца след първите изпратени „покани“ от Директора на държавната агенция за българите в чужбина към определени хора за образуване на съвет, който да консултира Агенцията по въпроса за създаване на Национален съвет на българите в чужбина. Съвет, който вече 15 години си остава само един ред хартия написан в закона?!
Три милиона и половина са сънародниците ни, живеещи извън пределите на България, в т.ч. хора с български паспорти и представители на историческата емиграция. Около 2 млн. са българските граждани, живеещи зад граница. Над 1050 са организациите на българите в чужбина. Забелязва се тенденцията на увеличавана напускането на страната на младите. Например, в момента има около 30 000 българи, които са студенти в ЕС, и голяма част от тях може да не се завърнат в България. Към 2050 г. се предвижда всеки 3-ти българин в страната да е по-възрастен от 65 години.
Спас Ташев, бивш зам-председател на АБЧ във Фейсбук: “Без никакви съмнения има паспортна мафия”.
Райна Манджукова, бивша шефка на АБЧ пред медиите днес: “Бяха съсипани човешки съдби. Същият случай беше със Стефан Николов, вдигна се шум и нищо”.

Bulgarica.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7