Български емигрант дари $5,5 млн. на родината

Начална страница | Свят | България | Български емигрант дари $5,5 млн. на родината
image

Дълги години от сънародниците ни, вкопчени в плен на абсурда върлуващ по нашите територии, се носи тихо негодувание срещу българските емигранти. Особено срещу тези, преселили се в Съединените щати. По някакво неписано правило се зачита, че именно те са най-облагодетелствани, следователно и „най-черни“ – все пак са постигнали голямата американска мечта, уредили са си завидна работа, притежават луксозни имоти, в които се ширят като Мъск и Зукърбърг, мерейки с двамата господа припечелените си милиони… Техният шанс за бягство от несправедливостта се порицава, настъпва невидимо деление и понякога дори се сипе солидна доза възмущение върху правата им в родината. „Защото си напуснал, затова нямаш думата!“ – най-големият аргумент, който тукашното население успява да роди, в резултат на отчаяние, обезсърчение и завист. Да, завист, защото няма по-добър синоним на безсилното и неосъществимо желание да си на нечие чуждо място. А истината е, че всеки ден 99% от населението на България иска точно това – да води живота на някой друг, защото (хайде да си го признаем) то това тук си е нищо повече от просто съществуване. Нищо не ни е наред и затова имаме нужда от изкупителна жертва. А кой ще е по-добър кандидат от Вуте? И така българската диаспора в САЩ попада на прицел. Но преди прибързано да колим и бесим, трябва да се научим и да виждаме по-далеч от собствените си проблеми (които признавам нито са малко, нито са малки) и да не отричаме подадената ни емигрантска ръка. Тъй като макар и напуснали, тези хора никога не са забравили корените си и винаги помагат – с каквото и до колкото могат.
Последният пример за това е дарението, което получи Медицинският университет в София, наброяващо главоломната сума от над 1 милион долара от д-р Андрей Георгиев. Парите са достигнали до учебното заведение след преминали знакови процедури, понеже дарителят им е починал през 2014 г.
Д-р Георгиев е роден през 1921 година в София, но още в началото на 50-те години на миналия век решава да премести живота си и заминава за САЩ, където живее до последните си дни. Издъхва на 93 години в дома си в Уилмингтън, в щата Делауеър, разположен на Източното крайбрежие на страната.
За доброто сърце на българина това не е първи жест към Отечеството, тъй като също така е завещал 2 млн. долара на гимназията в Лом, чийто възпитаник е самият той, но и… още половин милион на общината на града. Отделно за българските студенти на Университета в Уилмингтън е дал още 2 млн. долара. Тези безкористни жестове обаче, не са просто неговото „сбогом“, отдаващо чест и уважение към далечните родни земи. Със своята щедрост той отправя послание към всички българи, останали по една или друга причина в държавата ни, че с много упорит труд, борбеност и образование, независимо от тежките условия, човек може не само да се съхрани, но и да преуспее. И именно неговата съдба е идеалният пример. Напуснал дома той започва от нулата в чуждата земя, ден след ден страда и гради, но постига огромни професионални висоти, печелейки всеобщото признание и уважение.
Сега Академичния съвет на МУ – София е решил всяка година за завършилите с пълно отличие студенти да бъдат отпускани по 20 000 лв. Средствата ще бъдат разпределяни между всички факултети, включващи Филиал – Враца и Медицинския колеж.
180 000 лв. от дарението ще бъдат разпределени като награден фонд между първите три места за конкурса за идеен проект за новата Учебно-административна сграда на Ректората, като една от аудиториите в нея ще бъде кръстена на благодетеля.
Пътят на съотечествениците ни в чуждите земи не е лек, напротив, понякога дори може да се каже, че е по-тежък от нашия, защото им се налага да крачат сами в непознатото. Без подкрепа, без сигурността на своята крепост и опората на любимите.
И въпросът, който ми се върти в съзнанието е: Кога за последно ние им оказахме помощ, така, както те на нас?

Стелиян СТОИМЕНОВ
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7