"Българите се занимавали с ограбване" и какво още пише в македонските учебници

Начална страница | Свят | България | "Българите се занимавали с ограбване" и какво още пише в македонските учебници
image

"Българската държава е правила много грешки по отношение на Македония и това са резултатите". Това каза проф. Иван Илчев относно скандалните твърдения за България в учебниците по история в Македония.
Според проф. Илчев, който е и член на Съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователните въпроси, с тези твърдения се създават определени настроения в Македония и те са антибългарски. Според него тонът в учебниците трябва да се промени.
"В учебниците има страшно много липси, говори се за български репресии срещу македонците през Втората световна война, но няма дума за сръбските репресии в Македония срещу хората с българско самосъзнание. Няма дума за края на 40-те години, когато стотици граждани на Македония са избити заради това", припомни проф. Иван Илчев.
"Това което искаме с колегите от Македония е да се публикуват извори – да се посочат източниците", отбеляза проф. Илчев. По думите му с македонските историци са постигнали съгласие да се публикуват източниците без да се превеждат на съвременен македонски език.
Ето какво пише в някои от учебниците:
"Создаваньето на македонскиот народ бил долг процес коj почнал во VIII век пр.н.е.”
"Како скитачко племе, Бугарите постоjано го менувале местото на живеенье. Се занимавале со одгледуванье коньи, со лов и ограбуванье”.
"Св. Консшаншин – Кирил и неговиот брат св. Мешодиj, во 855 година ja создале словенска азбука наречена глаголица. Глаголицата се состоела од 38 букви. Токму во тоа време во североисточните области на Македониja почнале бугарските напади, па светитие брака морале да ja напуштат Македониja”.
"Прабугарите им припагале на турската етническа група племиньа".
"Со Веpcajскиот договор била потврдена поделбата на Македониja мегу Србиja, Грциja,Бугариja и Албаниja. Со тоа била разбиена компакноста на Македониja, бил оневозможен демографскиот, економски, културен и национален развоj на македонскот народ. Македонскиот народ под властта на соседните држави бил подложен на денационализациja и асимилациja”.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7