Български депутати реагираха на критиките на Путин

Начална страница | Свят | България | Български депутати реагираха на критиките на Путин
image

Упрекът на руския президент Владимир Путин към България за отказа от газопровода „Южен поток“ предизвика реакции от народни представители в българския парламент.
 „Не мога да коментирам казаното от Путин. Знаете при какви обстоятелства проектът беше спрян. Ние имахме критики по начина, по който той се структурираше още по време на кабинета „Орешарски“. Нашите основни критики тогава бяха, че обществената поръчка, която проведе кабинетът „Орешарски“, стартира на Коледа и приключи след Нова година. Това беше най-големият по мащабите си проект за България“, заяви Делян Добрев, председател на енергийната комисия и бивш министър на енергетиката.
Според него, пак по времето на премиера Орешарски, е имало и проблем с комуникацията с Европейската комисия по отношение на проекта.
На въпрос дали е имало външен натиск върху страната, както смята руският президент, Добрев заяви: „Не мисля. Върху мен не е имало като министър. Въпреки че в момента, в който проектът приключи, аз не съм участвал в управлението“.
„Както необходимите кораби за изграждане на проекта бяха на пристанищата във Варна и Бургас, така и двете пристанища бяха пълни с тръби. Имахме пълната готовност да изграждаме проекта „Южен поток“. Нека да не забравяме, че г-жа Бъчварова се хвалеше, че ГЕРБ са партията, която е спряла три големи руски енергийни проекта“, заяви от своя страна Драгомир Стойнев от БСП.
Според него спирането на проекта се дължи на цялостните процеси в Европа по това време, както и на ситуацията в Украйна.
„Позицията на БСП е, че този проект е необходим за страната. България трябва да има сигурност на доставките на природен газ“, смята депутатът и бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството „Орешарски“.
Драгомир Стойнев бе категоричен, че България трябва да има директен достъп до руска газ.
„Друга газ просто няма. Има наука, която се казва „География“ и ние няма как да имаме директни доставки на природен газ“, допълни той.
Стойнев попита и защо в едни държави от ЕС имат достъп до природен газ, а други – не. Според него именно тези двойни стандарти са причината за негативизма към начините на функционирането на единния пазар.

Източник: БГНЕС, Фокус


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7