Протест пред ЕК заради новия висок пост на Цветанов в Европол

Начална страница | Свят | България | Протест пред ЕК заради новия висок пост на Цветанов в Европол
image

Гражданско движение БОЕЦ внесе протестна нота в българското представителство на Европейската комисия – срещу избора на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов за постоянен представител в Управителния съвет на „Европол”. Припомняме, че изборът стана с абсолютно съгласие – както от страна на Европейския съвет, така и на Европейския парламент.
"Считаме този избор на недопустим и унизителен за българските граждани. Не приемане да бъдем представлявани в международна правораздавателна организация от компрометиран човек, правонарушител, превърнал подслушването, рекета върху бизнеса, репресиите спрямо неудобните и изборните манипулации в норма и стил на управление! Представили сме своята позиция и аргументи, както и документи доказващи вината на Цветанов за нарушаването на човешките права на български граждани в резултат на което България е осъждана многократно от ЕСПЧ в Страсбург. Документът е изпратен до Европейската комисия и централата на Европол в Хага. Цветанов трябва да бъде разследван и съден, а не назначаван където и да е", пише в позицията на БОЕЦ.
Припомняме, че по времето на Цветанов като вътрешен министър на България бяха направени някои от най-скандалните операции, заради провеждането на които страната ни беше осъдена в Страсбург. Може би най-запомнящи се бяха тези срещу бившия военен министър Николай Цонев, от която излезе видеозапис и как тогавашният заместник-градски прокурор на София Роман Василев крещи на сваления на колене Цонев: "Тъй като сте абсолютен престъпник, колеги, като за всеки престъпник – долу на земята!". Още по-скандален беше арестът на бившия секретар на Министерство на финансите Тенчо Попов. Запис от охранителна камера и запис на МВР показаха как секретарката му отива да отвори вратата, когато маскирани полицаи я разбиват с ритници. Попов тръгва да види какво става, но полицай го хваща за врата, удря главата му в касата на вратата и го събаря на земята. Съответно той губи съзнание, а докато лежи проснат на пода, полицаите го ритат по едната ръка и чупят часовника му. А спецполицаите се снимат за спомен от участието си в акцията на скъп кожен диван – това беше доказано и в съда, чрез видеозапис.
Припомняме, че нито Цонев, нито Попов бяха осъдени, а Попов осъди България в Страсбург за 10 000 евро заради нечовешко и унизително отношение. Цонев пък осъди в България прокуратурата – за 70 000 лева.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7