Цветанов и Карадайъ с изненадваща среща в парламента

Начална страница | Свят | България | Цветанов и Карадайъ с изненадваща среща в парламента

Председателите на парламентарните групи на ГЕРБ и на ДПС Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ се срещнаха и обсъдиха номинацията за конституционен съдия от квотата на Народното събрание.
Това стана известно от изявлението на двамата след срещата в парламента.
В сряда ГЕРБ и Обединените патриоти внесоха кандидатурата на Красимир Влахов.
Цветанов и Карадайъ са се договорили за среща между Влахов и групата на ДПС следващата сряда.
"След срещата ще обявим нашата позиция", посочи Карадайъ.
Според ДПС би трябвало членовете на Конституционния съд (КС) да са консенсусни фигури, независимо кой ги предлага.
И все пак искаме да носим нашата отговорност, когато се излъчват членове на КС от квотата на Народното събрание, каза той.
Парламентарното мнозинство иска, когато има избор от парламента за подобни високи позиции в държавата, да търсим максималния политически консенсус, заяви Цветанов.
Той допълни, че ще се постарае да разговаря днес по темата и с лидера на БСП Корнелия Нинова.
"Смятам, че е нормално политиците и ръководители на парламентарни групи да си говорят", посочи той.
На въпрос дали допуска президента Румен Радев да номинира Янаки Стоилов за съдия в КС, Цветанов заяви, че би се радвал, ако държавният глава също има подобни на парламента прозрачни процедури за издигане на кандидатура.
Според Цветанов идеята Стоилов да е номинация на БСП е била добър подход на ръководството да отстрани вътрешната опозиция.

След срещата си във връзка с номинациите са конституционен съдия Цветанов и Карадайъ дадоха изявление за медиите, по време на което изместиха темата за политическата ситуация в държавата.
Цветанов обясни, че има стабилност, тъй като в момента се наблюдава икономически растеж от 4%, че се наблюдава най-ниската безработица и че през 2019 г. ще се увеличат и бюджетните заплати с 10%.
От своя страна Карадайъ коментира, че ГЕРБ се е отказала да има ясна програма за развитие на страната, зад която да има мнозинство в Народното събрание.
 „ГЕРБ допусна популизма и национализма във властта.
И в някои техни действия виждаме, че те го приемат дори като своя кауза“, каза още той.
На свой ред Цветанов отговори, че изказването на Карадайъ показва, че действително разговорите, които водят управляващи и опозиция, са трудни.
„Управленската програма, която е приета през август 2017 г., се изпълнява и самият факт, че имаме икономически растеж и по-голям БВП, чрез който ще успеем да формираме бюджета си за 2019 г., показва, че се движим в правилната посока. Но, разбира се, чуваме и различното мнение, и там, където е нужно, правим корекции, които са в интерес на обществото и на държавата. Така че благодаря на Мустафа за различното мнение. Тук стана малко като политически дебат“, коментира Цветанов.

Източник: БТА, Агнеция "Фокус", vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7