Обявиха Бойко Борисов за европейска личност на годината

Начална страница | Свят | България | Обявиха Бойко Борисов за европейска личност на годината
image

Българският министър-председател Бойко Борисов бе награден със „Златен плакет – Европейска личност на годината“ по време на официална церемония в Сараево.
Наградата се дава от Агенцията за избор и представяне на ръководители от Босна и Херцеговина, Централна и Югоизточна Европа. Премиерът получи приза за личния си ангажимент за икономическото сътрудничество в региона в рамките на провеждащия се Международен бизнес форум.
В своята реч премиерът Борисов посочи, че има ли мир в региона и инвестициите ще бъдат гарантирани.

Той информира за добрите финансови показатели на страната и подчерта, че в момента България инвестира изключително много в образование и квалификация. Министър-председателят още веднъж подчерта значението на свързаността на Балканите.
„Щастлив съм, че всички колеги от Балканите прегърнаха идеята за тази инфраструктура в трите направления“, каза Борисов и акцентира върху това, че транспортната, инфраструктурната и дигиталната свързаност трябва да се реализират паралелно.
Той припомни един от приоритетите на българския еврокомисар Мария Габриел и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за уеднаквяване на роуминга за страните от региона.
 „Да развиваме широколентовия интернет във всяка една държава. Това ще стимулира допълнително икономиката“, допълни премиерът.
Министър-председателят заяви, че на Срещата на високо равнище в Солун между България, Гърция, Румъния и Сърбия, която се проведе вчера е обсъдена възможността транспортно да се обвържат Черно море, Адриатика и Егейско море.
"България и Гърция искат да свържат трите гръцки пристанища Солун, Кавала и Александропулис с пътна и ж.п. връзка до Свиленград", каза в Сараево пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.
Министърът придружи премиера Бойко Борисов на работно посещение в Солун.
По думите на Борисов този транспортен проект може да е "печатница за пари" за страните от региона, след като се свържат с черноморските и дунавските пристанища и след като си изградят магистралите и ж.п. връзките с Македония, Сърбия, Румъния и другите страни на Балканите.
Според Борисов България тогава ще може получава четири - пет милиарда лева годишно от пътни такси.
"Всяка държава ще изчисли какво й е необходимо за изграждането на проекта. Надявам се до септември - октомври да го представим в ЕП. Говорили сме със Световната банка, с Европейската инвестиционна банка и с министерство на регионалното развитие и благоустройството, сега ще го представим и на срещата "16 плюс 1", коментира Московски.
"Важното е изграждането на участъка Александруполис - Свиленград, защото този участък първо и най-бързо може да стане.
Тази връзка освен пътна ще и газова, и дигитална, с оптични кабели. Трасето трябва да е обезпечено с всякакъв вид свързаност, подчерта той. В Свиленград имаме оперативна съвместимост на железниците, както с Турция, така и с Гърция", допълни той.
Премиерът Борисов съобщи и за идеята да се въведе обща електронна система за таксуване на превозните средства, които минават през балканските национални пътни мрежи.

Източник: БГНЕС, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7