Сръбска медия: Цветан Василев действа да свали Борисов

Начална страница | Свят | България | Сръбска медия: Цветан Василев действа да свали Борисов
image

Банкерът Цветан Василев е наел влиятелна американска адвокатска кантора, с чиято помощ иска да атакува управлението на премиера Бойко Борисов. Идеята на Василев е американските юристи да успеят да подведат под отговорност съгласно закона "Магнитски" главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски, пише известният сръбски вестник "Блиц", който публикува договора на Василев с американците.
Договорът на Василев е с американската консултантска компания "Джеферсън Уотърман Интернешънъл" (JWI) и е на стойност 25 000 долара.
"Блиц" напомня, че Василев е в добри отношения с бившия сръбски президент Томислав Николич, с чиято помощ вероятно и досега продължава да получава закрила. Независимо от това обаче, сръбската прокуратура разследва Цветан Василев и в Сърбия, а сръбската медия посочва, че австрийската прокуратура също е сезирала сръбските си колеги с искане за информация, пише Канал 3.
Бойко Борисов няма да излезе цял от мъртвата хватка на Пеевски. Това заяви самият Василев миналия месец в онлайн интервю, продължило над 4 часа. Според бившия мажоритарен собственик на КТБ е много по-вероятно Борисов да излезе пръв от българската политика, отколкото ДПС депутатът Делян Пеевски. Василев беше категоричен, че скритото партньорство между Борисов и Пеевски няма да завърши добре за българския премиер. Банкерът каза и, че срещу Делян Пеевски е стартирало второ наказателно дело за пране на пари, както и че #КОЙ всъщност са хора от службите, които контролират политиката и бизнеса у нас. "Някои твърдят, че този център е намерил пристан в Библиотекарския институт, където са Гестапото (бел. ред. - Димитър Иванов, бивш началник на Шести отдел "Корупция и контрол на структурите на МВР и БКП" в Шесто управление "Борба с идеологическата диверсия" на Държавна сигурност), Стоян Денчев, Цветлин Йовчев…. ДАНС действа като частна структура за репресии", обясни бившият мажоритарен собственик на КТБ.
Законът "Магнитски"
Въпросният американски закон, наричан "глобален акт Магнитски", дава право на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им заради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете. Правителството на САЩ може да наложи санкции в защита на всеки, който подаде сигнал и разкрие случаи на правителствена корупция. Санкциите може да са целеви - срещу конкретни лица, като включват забрана за влизане на американска територия и, както и ограничаване до каквито и да е финансови операции, в които са намесени американски банки. Законът е кръстен на починалия в руски арест адвокат Сергей Магнитски, който си отиде от този свят съвсем малко преди да изтекат всякакви законови срокове по руското законодателство да бъде държан в ареста без присъда

Actualno.com






Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7