НС реши: Търсим инвеститор за АЕЦ „Белене“

Начална страница | Свят | България | НС реши: Търсим инвеститор за АЕЦ „Белене“
image

Парламентът препотвърди решението на Комисията по енергетика и даде мандат на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да търси стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“, предаде агенция БГНЕС.
Решението на депутатите предвижда проектът да бъде реализиран с намирането на стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без държавни гаранции. Активите и пасивите ще бъдат отделени в отделно дружество, а министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще трябва да организира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори. Действията за разработването на процедурата трябва да бъдат предприети в срок до 31 октомври т. г., а министър Петкова има и задължението периодично да информира депутатите за хода на преговорите.

Същевременно депутатите отхвърлиха предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова, което предвиждаше централата да се построи от държавата със заем от Русия по модела на унгарска АЕЦ „Пакш 2”.
Решението, за което настояваха управляващите, е да се привлече частен инвеститор с участие на държавата от минимум 34%, съобразено с оценката на наличните в момента активи, пасиви и площадката в Белене.
БСП и ГЕРБ се съгласиха, че най-лошият вариант е нищо да не се прави със закупеното оборудване. Те обаче влязоха в спор дали днес трябва да се отмени и мораториумът за строителството на централата, за да се привлекат инвеститори. От „Обединени патриоти“ и „Воля“ също изразиха подкрепа за изграждането на централата. От ДПС посочиха, че няма как да подкрепят решение с неясен изход.
„Няма да има държавни гаранции и няма да има дългосрочни договори, които ще са в ущърб на българската държава.
Нека всичко да бъде на пазарен принцип, защото комунизмът си замина.
Тези опити за корупционни схеми, които бяха приети в тези управления преди десетилетия“, заяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите.
От своя страна енергийният министър Теменужка Петкова изрази задоволство от факта, че съществува консенсус по основния въпрос – намиране на решение и демонстриране на политическа воля за проекта АЕЦ „Белене“. „Това е най-важното. Аз съм изненадана, че темата, свързана с необходимостта от отмяна на решението на парламента от 2012 г. се превърна в основна и сякаш това е основната разлика между двете решения“, смята енергийният министър и подчерта, че на практика разлика в позициите няма.
Жельо Бойчев от левицата коментира, че с първа точка от проекторешението на управляващите се „връзват ръцете“ на правителството и се прави невъзможно проектът да бъде реализиран.
„С това решение се изразява недоверие към вас, г-жо министър“, каза Бойчев. По думите му един инвеститор ще направи анализ на средата и ще види, че има решение на парламента, в което се твърди, че площадката е сеизмична, и с което се спира проектът. „Да не се отмени решението на парламента от март 2012 г. е лицемерие“, коментира Бойчев.

Източник: БГНЕС, БТА, dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7