Красотата на вековна България

Начална страница | Свят | България | Красотата на вековна България
image

Да се върнеш в България е много хубаво, да посетиш енергийни места е зареждащо с позитивна енергия. Знаех за крепоста на нос Свети Атанас до град Бяла, Варненска област, че е едно чудно място. Исках да го покажа на децата си. Пристигайки там останах много изненадана. Целият архелогически обект на нос Свети Атанас бе реализиран по Европейска програма за реставрация и консервация на антични селища. Разположена над морския залив, крепостта може да се определи, като малък пристанищен град. Гледах  морето как бушува и вълните се разбиват във вековният залив, гледах старият фар и се питах как са живели предците ни там.
Укрепителната линия се състояла от каменна крепостна стена и ров пред нея. Дължината и е около 250 метра и е била разположена на 35 декара. Оттам започват и уличните настилки от големи плочести камъни. В крепостта на нос Св. Атанас е проучена и малка обществена баня, изградена в началото на пети век. Археологическият обект носи материяли от различни епохи, късноелинска, Римска, Тракийска. Открити са и три винарни, което показва че отглеждането на лозя и производството на вино е било едно от основните занимания на населението. Открита са и складове, работилници, питейни заведения.
Открит е ранно-християнски сакрален център, който включва Базилика, жилище на главният свещенник, кръщелна, хранилище за дарове и кладенец за светена вода. Олтарът в Базиликата е бил изграден от висококачествени мраморни детайли, като в средата е била изградена основната олтарна маса. Допуска се, че кръщелната е била украсена със стенописи. Запазени са частични стенописи с образи на светци. Сред многото археологически открития един златен пръстен е от изключителен интерес. Има хипотеза, че в горната си част представя ротондата над Гроба Господен в Йеросалим.
В пристанищният град на нос Свети Атанас е имало активна стопанска дейност, търговия, занаятчийско производство и по-малко земеделие. Населението през 6-ти век е било над 1000 души. Крепостта е приживяла наколко природни катаклизма и нашествия. Тя е била опожарена, изоставена при Аваро-Славянското нашествие през 614 г.

Таня Георгиева
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7