Атанас Атанасов: Борисов повече никога няма да управлява с нашите гласове

Начална страница | Свят | България | Атанас Атанасов: Борисов повече никога няма да управлява с нашите гласове

По-рано този месец ДСБ, "Да, България" и Зелените обявиха обединението си в политически съюз "Демократична България". По тази причина се срещнахме с председателя на "сините" Атанас Атанасов, за да научим повече по темата.
Г-н Атанасов, защо обединението с "Да, България" и "Зелените" идва чак сега, а не през 2016 г., както очакваха хората?
Явно не сме били готови тогава за обединение, нямам друго обяснение на нещата. Моментът не е подбиран специално, просто един период около 9 месеца ние си сътрудничихме публично със заемане на позиции по различни обществено-политически проблеми и сме установили в резултат на тази работа, че имаме еднакво отношение към политиката на правителството. Изповядваме едни и също ценности и едно и също отношение към властта. Това е една от причините да се съберем.
Друга важна причина, без да ги подреждам по важност, е това, че ние осъзнахме нагласата на нашите избиратели. Те бяха разочаровани от това, че се явихме поотделно. Разочаровахме ги и те останаха без представителство в Народното събрание. Това е също много важна причина.
И трета причина е, че има голямо очакване да се създаде политическа алтернатива. Хората осъзнават, че днес в парламента няма представена алтернатива. Там не може да се роди такава политика, която да се противопостави на днешния начин, по който се упражнява властта. Разбира се, БСП имитират опозиция, това е много удобно на Борисов и управляващата клика, защото в резултат заедно си дисциплинират електоратите, така да се каже. По много важни въпроси обаче имат еднакво отношение. Ще ви дам за пример начина, по който беше избрана парламентарната квота на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това за 2017 г. беше едно от най-важните неща, които трябваше да се решат от Народното събрание, и там нямаше никаква драма. Те просто се споразумяха.
Виждате, че към днешна дата всички в парламента имат еднакво отношение към темата "Белене". Всички са "за" това да се възобнови този корупционен проект, който не е нужен на държавата, и е много опасен. Не само защото това е един корупционен гьол, както казва Борисов, а това е много опасен сеизмичен район. Също така нямаме никаква нужда от тази мощност и съвсем отделно това е поредният механизъм да бъдем в енергийна зависимост от Русия.
Като участник в тогаващните събития, усещате ли някаква вина затова, че толкова голям процент от хората у нас останаха непредставени в Народното събрание и какво бихте им казали, можете ли отново да спечелите доверието им?
Ние сме длъжни да ги помолим за прошка. Сбъркали сме, не сме го направили с цел да навредим на нашата общност. Сбъркали сме тогава и надяваме се, че хората ще разберат, че сме искрени сега. И тъй като има очаквания за концентрация на дясноцентристкото политическо пространство, надяваме се, че хората ще разпознаят в нас алтернативата, на база на посланията, които ние предоставяме.
Не е въпрос тук да очакваме някакви чудеса. Скоро имах разговор с един мой добър познат, който навремето е израснал в средите на номенклатурата. Той е умен човек и ми каза: "Днес управляват живковистите, а тези, които свалиха Живков, са в опозиция". Колкото и грубо да звучи това нещо, единствената линия, по която се имитират противопоставяния в парламента, е на тема "комунизъм и антикомунизъм", а от двете страни стоят едни и същи хора с един и същ начин на мислене. Това е пагубно за днешна България. Много хора се питат защо трябваше да ги изживяваме тия 30 години, като положението, в което живеем, е същото.
Демократичната общност стана клише в публичното пространство, но истината е, че хората, които са искали промяна, които искат в България да има автентична демокрация, са извън институциите.
Какви бяха грешките, които допуснахте тогава и какъв беше урокът, който научихте?
Основната грешка беше, че се явихме отделно. Защо се е стигнало до тази ситуация - не искам да чопля тази рана, искам да гледаме напред. Затова казах - сбъркахме, надявам се хората да ни простят за тази грешка, важното е да не допускаме оттук-нататък разделение на общността, за да можем да поискаме участие във властта, и да променим много вредни ситуации от днешното статукво.
Ние трябва да се борим затова да възстановим парламентарната република, както е записано в Конституцията. Днес институциите са обезличени, виждате, че от Народното събрание не зависи нищо. Властта е концентрирана на едно място - в лицето на министър-председателя. Имаме авторитарен режим на упражняване на властта, трябва да се борим да се възстановят институциите в тяхната плътност да си упражняват правомощията, да има разделение на властите.
Трябва да бъде отстранена от властта тази партийна номенклатура, която ГЕРБ изгради. Виждате, че има тежка демотивация в хората, които са в държавната администрация, защото там няма конкуренция, няма конкурс, всичко е нагласено и там партийните момчета и момичета се инсталират на удобните позиции, за да обслужват едноличната власт на Борисов.
Другото, което е много важно - начинът, по който се управляват парите. Защото държавата на първо място означава събиране на общи пари и тяхното управление. Общите ни пари днес се управляват еднолично от Борисов, той решава на кой какво се дава и има безсрамието публично да казва "Аз дадох". Кое си дал - нали това, което си дал, е наше и не може да го управляваш сам? При положение, че в Конституцията като основно правомощие на парламента е записано, че той приема бюджета и контролира неговото изразходване. Парламентът днес няма думата по отношение на управление на общите ни пари. Бюджетът не се актуализира, заложените излишъци се натрупват и Борисов раздава на който си реши.
Това ли ще е вашата основна цел - промяна на модела "Борисов"?
Да, промяна на модела, по който се упражнява властта. Аз го наричам модела "Борисов". Затова не е въпросът да отстраним Борисов персонално от властта, а да се разруши този модел, защото той е вреден за държавата.
10 години сме членове на Европейския съюз, над 15 млрд. са влезли от еврофондове, къде са тези пари? България е най-бедната държава в ЕС и парите се струпват в много тесни кръгове от т.нар. обръчи от фирми.
Спомням си, че с идентични послания през 2014 г. Реформаторският блок се яви на избори. Несъмнено тази сянка ще ви гони дълго време. С какво обаче се различавате от Реформаторския блок (РБ)?
Вижте, с всичките си грешки РБ влезе във властта, отговаряйки пак на очакванията на избирателите да бъде коректив на борисовата политика. Това беше причината ние да влезем тогава в управлението.
Разбира се, в последствие се оказа, че има хора, които гонят строго личния си интерес, особено тези, които станаха министри. Но очакванията бяха ние да бъдем коректив. Оказа се, че не можем да осъществяваме тази функция. И в момента, в който установихме, че не можем да го правим, ние излязохме в опозиция. Конкретната причина беше провалът на съдебната реформа, която беше много важна, но не само това. Аз работя в областта на обществен ред и сигурност, бях председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и в един момент 6-7 месеца след като влязохме във властта, аз установих, че Борисов се е сговорил с тези, които контролираха този ресор по времето на Орешарски. Той се затова да бореше да запази на възлови позиции хора, назначени от Орешарски. Спомнете си за какво подаде оставка Вучков (Веселин Вучков - бивш министър на вътрешните работи, бел. ред.) - затова, че Борисов отказа да смени главния секретар на МВР и председателя на ДАНС - хора, назначени по времето на Орешарски. Съжалявам, че фиксирам върху това, но е много важен пример.
На практика Станишев през 2013 г., за да може да сглоби правителство БСП-ДПС, даде на концесия вътрешната сигурност. Борисов след това продължи концесията. Това за мен беше недопустимо и затова подадох оставка. Ние установихме, че той задкулисно се сговори с тези, срещу които уж заедно се борихме, за да си конфигурира своята еднолична власт.
Важно е да се каже, защото хората не го разбират или го забравят. Много са малко случаите в българската политическа практика, когато хора доброволно се отказват от властта, подават оставка и минават в опозиция. Ние направихме това през 2015 г. Защото, ако бяхме следвали негативната, порочна практика у нас, до ден-днешен Христо Иванов можеше да е министър на правосъдието, а аз да съм председател на вътрешната комисия и да сме на финала на онова Народно събрание. Изразявайки се булевардно - ако бяхме да слушкаме, щяхме да папкаме. Но ние по принципни съображения напуснахме властта.
И все пак това не се случи с целия Реформаторски блок, а една от грешките, които се изтъкваха в ситуацията тогава беше, че няма едноличен лидер, който да вземе това решение. Новото обединение ще върви ли към избирането на един лидер?
Проблемът не е в лидера, това е много удобна опорна точка. Ако, например, някой реши да заеме позицията на наемник на Борисов, как ще го спре лидерът? Общо взето това се получи, че определени лица, реализирайки собствения си план да бъдат на възлови позиции в държавата, просто отказаха да следват принципната ни позиция.
Ние затова казваме, че искаме да съберем под едно знаме всички избиратели, които искат промяна и които имат еднакво искрено отношение към тази власт, имат същата оценка като нас, а не да имитират опозиционност. Надявам се, че имаме опита да разделяме едното от другото.
В този ред на мисли - готови ли сте да водите разговори за присъединяване с някои от предишните си партньор, по-конкретно ДБГ и СДС?
Ние можем и ще водим разговори с всички, които се определят като дясноцентристи и тези, които заявяват, че са опозиция на тази власт. Но не само да заявяват това, ние ще следим поведението на всички тези политически субекти, дали те искрено го мислят. Това е трудна оценка, давам си сметка, но все пак имаме опита и ще преценяваме историята, кой как се е държал и преди това. Дали ламтежа за лична власт надделява над принципите. Пак казвам, с всички ще водим разговори, за да можем да оценим дали наистина споделят нашите виждания.
И за да затворим вече въпроса - може ли новото обединение да се озове отново в управление с ГЕРБ и Борисов?
Мисля, че този въпрос вълнува всички ваши избиратели. Искам да съм категоричен, това не е и само мое мнение, а на всички хора, които сме се събрали. Ние повече власт, начело с Борисов, няма да подкрепим. Разбира се, трябва да се прави разграничение между едноличната власт на Борисов и хората, които участват и гравитират около ГЕРБ, там е шарена работа, има всякакви хора. Надяваме се, че в средите на ГЕРБ, аз го виждам това, хората са разочаровани от лидера си, защото са осъзнали, че той се занимава с това да обслужва един задкулисен кръг от негови приятели. Това си е тяхна работа как ще подходят, но с гласовете на "Демократична България" Борисов повече няма да бъде на власт.
Явно вече всички хора в т.нар. демократично общество считат, че страната се управлява от триумвирата Борисов-Цацаров-Пеевски. На какво друго обаче ще се опитате да стъпите, за да спечелите отново гласовете на хората?
Ние искаме да бъдем позитивни, неслучайно създадохме тези екипи за изработване на политики, някои го нарекоха "правителство в сянка", не сме толкова претенциозни. Задачата на тези хора, които сме събрали, много стойностни хора, е да изработят алтернативни политики на днешното статукво. Ще искаме да спечелим гласоподавателите не с това, че ще отстраним Борисов, а с това, че ще предложим нова политика, която да бъде справедлива и да възстанови институциите в България, за да може държавата да функционира като парламентарна република.
Понеже доста се дискутираше - къде на политическата сцена ще се позиционира новото обединение?
В новото обединение няма хора с леви убеждения, то е дясноцентристко и трите субекта, които сме се събрали сме декларирали, че сме в дясноцентристката област, като всеки може да проследи кои ценности ние защитаваме и да си направи извод. Това е друга опорна точка - опитват се през огромната пропагандна машина, която контролират управляващите, да лашкат хората "тези са либерали, тези са консерватори, тези са леви, тези са десни". Хайде първо да възстановим демокрацията и после да видим кой какви убеждения има, защото ножът е опрял кокала. Държавата е разрушена, тя обслужва една върхушка. Да ги питам тези, които упражняват властта какви са - леви ли са, десни ли са?
Представят се за десни.
Да, представят се за десни. Искам обаче да посоча един важен елемент на тази власт. Аз няколко пъти го казвам и виждам, че не се коментира от управляващите, защото не им е удобно. В това правителство за пръв път публично, макар и друго да се декларира, бяха събрани два антипода. От една страна са т.нар. Патриоти, от друга страна са ДПС, етническата партия. Едните винаги са черпили гласове затова, че са противници на другите и обратното, а на практика са заедно във властта. В това правителство има най-малко един министър, който формално е предложен от "Атака", но всички знаят, че обслужва интересите на ДПС. Това е много съществен елемент от това управление - ДПС и националистите, заедно с Борисов управляват. Това е истината. Така че кой ляв, кой десен, защо ни занимават с тези неща? За тях тези ценности изобщо не важат, защото ги интересува само по какъв начин ще усвоят парите, а нас ни хвърлят да се занимаваме с това и да объркват хората.
Ще се върви ли към обединение и сливане на всички партии от коалицията към една широко отворена структура? Няма ли да е проблем, че сте три отделни формации?
Това, че сме три отделни политически субекта на този етап, не е никакъв проблем. Какво ще се случи в бъдеще, зависи от това, което ще се случи в бъдеще. Разумното е да убедим широкия корпус от демократично мислещи хора да ни подкрепят, за да имаме излаз към институциите, а след това да се мисли дали структурно това да придобива друг вид, за мен това не е толкова важно.
Понеже при много от политическите формации у нас не е ясно – какви ще са вашите източници на финансиране?
Дарения, разбира се. Нямаме други възможности, нямаме субсидия. Тези хора, които ни подкрепят, които искат промяна, очакваме да инвестират в проекта. Ние сме хора, за които правовият ред е на първо място. Аз виждам, че ГЕРБ и БСП имат по 10-15 млн. лв. в банките от субсидии, което е абсолютно несправедливо. Най-големите да получават най-много, по този начин се предприемат действия за задушаване на алтернативата, но ние разчитаме на това, че хората, които искат промяна, ще ни подкрепят.

Интервю: Ивайло Анев
Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7