"Ди Велт": Италианската мафия вилнее от 20 години в България

Начална страница | Свят | България | "Ди Велт": Италианската мафия вилнее от 20 години в България
image

В обширна статия германският вестник "Ди Велт“ посочва, че мафиотската групировка "Ндрангета" действа активно в Източна Европа от 20 години насам. Тя е в състояние да оказва влияние и върху избори", твърди прокурорът-антимафиот Никола Гратери от Калабрия. Според изданието, цитирано от БГНЕС, той е най-важният съдебен експерт по въпроса за международните контакти на мощната калабрийска мафия.
Още през 2008 година председателят на Комисията за борба с мафията в римския парламент Франческо Форджоне представя подробен доклад за международната експанзия на "Ндрангета". Калабриецът Форджоне дълго време е бил под полицейска закрила заради разкритията си и добре познава опасностите, свързани с тази навярно най-могъща престъпна организация в света. Той е и автор на книгата "Износ на мафия".
Франческо Форджоне предполага, че експанзията на италианската мафия към Източна Европа започва веднага след падането на Берлинската стена. Показателни в това отношение са думите на един бос на мафията, казани от него на съдбоносната дата 9 ноември 1989 година: "Стената падна. Тръгвайте веднага към Берлин и купувайте на Изток всичко, което се продава", заповядва той в подслушан от полицията разговор.
"Организациите на италианската мафия отдавна са се настанали във всички страни на Източна Европа – преди всичко в България и Румъния", казва Форджоне, цитиран от „Ди Велт“. Интересите на мафията са "едни и същи навсякъде по света", допълва експертът: "Мафията иска да печели от всевъзможни финансови транзакции, пране на пари, инвестиции и нелегална търговия от всякакъв характер".
Гигантските парични суми от международната търговия с наркотици, оръжия и опасни отпадъци се влагали в сделки с недвижими имоти или на борсата - това е най-простият начин за пране на пари", твърди Франческо Форджоне и допълва:
"От нашите разследвания знаем, че мафията е замесена в скандалите за отровните отпадъци в Румъния и че е разпростряла пипалата си чак до Газпром". Факт е например, че кланът „Казалези“ - една от най-успешните бандитски групировки на Камората - има консолидирани интереси в Румъния, а кланът на „Корлеоне“ беше замесен в скандали с нелегални отровни отпадъци.“
В последно време апетитите на мафията са насочени и към структурните фондове на ЕС, средствата от които бавно се пренасочват от южния фланг на Европа към източноевропейските членки на ЕС. За "Ндрангета", която разполага с огромни средства, е като детска игра да си купи и политическо влияние в тези страни, обяснява Форджоне.
Форджоне твърди, че голяма част от любимите на германците италиански ресторанти са обвързани с босовете на калабрийската мафия. Вестник „Ди Велт“ отбелязва, че при специализираната акция на полицията през януари в Германия са били арестувани 11 членове на "Ндрангета.
"Фактът, че мафията разширява своя бизнес в Източна Европа, си личи и по това, че търговията на наркотици и оръжия се завръщат в България, Румъния, Албания и Черна гора. Страните от Източна Европа, включително и членуващите в ЕС, често предлагали "сигурен терен" за нелегални сделки, защото законодателството, методите на издирване, както и сътрудничеството в борбата срещу организираната престъпност са далеч по-слабо развити, отколкото в Италия и страните от Западна Европа", заключава Франческо Форджоне.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7