„Аерогара София“, 1971: Премеждие с маймуни

Начална страница | Свят | България | „Аерогара София“, 1971: Премеждие с маймуни
image

... В началото на седемдесетте години "Аерогара София" беше огромна двуетажна сграда, разперена в лека дъга. По средата имаше надстройка, където се намираше контролната кула и "Ръководство въздушно движение".
На първият етаж, с нива около метър и половина над земята, бяха приемното фоайе, салоните за заминаване и пристигане на международни линии.
Отвън, по дъговиден павиран подход, спираха леките коли и таксита.
В най-източната част бяха вътрешните линии, в най-западната  - пристигането от международни линии и помещенията за важните пътници /VI P/. На втория етаж в западното крило - офисите на ръководството на „Българска Гражданска Авиация „Балкан”, а в източната - на ръководството на Летище София. По средата имаше голям ресторант с гледка към самолетния перон, рульожките, пистата за излитане и кацане.

По средата на първия етаж на сградата, от страната на самолетния перон, беше пристроена остъклена стаичка, изпъкнала с около два метра. Това се наричаше „Буркана”, т.е. Координационния център на летището. Имаше видимост към паркираните и рулиращи самолети, както и изходите на заминаващите и входовете на пристигащите пътници… Оборудван беше с градски телефон, вътрешно-ведомствен, и оперативни - преки с Контролната кула на летището, с "Центъра за оперативно ръководство на експлоатацията" /ЦОРЕ/. Радиостанция ни свързваше с колата на „Follow me”. В ”Буркана” имаше парно отопление, но бе студено, нямаше климатик и през лятото бе горещо.

Бях координатор, с пряк началник - Ръководител смяна, който в оперативно отношение заместваше Директора на летището. Започвайки работа в ежедневна смяна се обучавах  - "свиквайки с началниците"... Чакъров беше шумен и лесно се паникьосваше, полковник Крайчев - усмихнат и общителен, но не се свърташе в „Буркана”, Белев - благ характер, но обръщаше на момичетата повече внимание отколкото на трафика, полковник Стоименов - надменен и необщителен, гледаше само  своя график, говореше си на глас и никога не беше в час.

На огромен „чаршаф” се пишеше на ръка разписанието за денонощието. В ляво „Заминаване”, в дясно „Пристигане” се попълваха с актуални данни. Хоризонтално: час, полетен номер, дестинация, тип самолет, опознавателен код, № на стоянка, брой пътници, забележка.

След месец влязох в ритъма на 12-часовите смени - дневна, нощна... и два дни почивка. Основните дейности бяха приемане, регистриране, предаване, координиране на информация. От контролната кула получавах оперативните данни за движението на самолетите и МТО обстановката.

Съгласуването на разписанието /самолет, екипаж, технически указания, особени пътници, карго и други "нерегулярности" се правеше постоянно с ЦОРЕ. Предавах на салонните информации: кацания, разчет, закъснения и
причини, новите вероятни часове и т.н. Не разполагахме с кола и обхождахме перона за сверяване на обстановката.
Харесвах визуалната част от работата, грижата за трафика, актуализирането на „чаршафа”, контактите с колеги и колежки.

Трудности срещах в акустичната част. Шумът от самолетите на перона - с техните продължителни запуски на двигателите при ТУ104, ИЛ18, АН24, ИЛ14... Телефоните не се чуваха добре, а дразнеха и паразитните питания –  „Кога ще кацне? Къде се намира? Защо се бави? От министерството се обаждаме…" и др.

В служба „Превози”, т.е. обслужване на самолети и пътници по международни линии, работеха повечето млади хора. Малко от тях смятаха тази работа за постоянна... От тези, с които се сприятелих, задочно следваха: Петър Попов, лоудшитмен, следваше „Право”, Мария Кардашева, информация -„Английска филология”, Сирма - също от информация –„Право” и пр.

Началник на службата беше Веселин Дакев, невисок, понапълнял 40 годишен. Възпитаник на Немската гимназия в Ловеч, първият представител на "Авиокомпания „Кондор” за България, работил за „Балкан” във Франкфурт, не го запомних като ръководител, защото замина за Амстердам, ставайки представител на „Балкан”. Новия началник, Ненов, беше много енергичен, но не много съсредоточен и спретнат.

Запомнил съм хубавите и енергични Дейзи Зарех, Таня, от мъжете Димитър – „Мичи”, Гришата Бахчисарайцев.
Отношенията ни бяха приятелски, работехме с лекота, не помня интриги, ядове. Лятото, през нощните смени, когато имахме паузи в трафика, се къпехме в басейна на летището, млади и весели...

От пристигането си в София /май, 1971г./ живеех при съученика ми Стилян Балосопулов, който правеше дипломна работа в МЕИ, а жена му Димка и бебето бяха заминали в Бургас. Къщичката беше малка, в китно дворче на улица „Бирюзов”. Една ранна утрин, в здрача, пресичах тясното антре, когато на пода видях странно сплетена купчина - ръце, глава, крака... "Минавай!" Като че изпод земята чух глас... Стилян вече "заклет йога" ме впечатляваше още и с огромната си любов към зелена салата с кисело мляко!

През юли се преместих на улица „Янко Забунов” № 13 в стая с формата на буквата „Г”. Беше стара къща със самостоятелно стълбище, на втория етаж, но в идеалният център на столицата. Тоалетната бе в мазето. В късото рамо на „Г”-то, два на три метра, се разполагаше антрето, обединяващо всичко - спортен салон, приемна, кабинет, но с малко балконче и бюро с два стола. В дългото рамо - тесен коридор без прозорец, отдясно закачалки с дрехи, в дъното двуетажно легло...
 
Богомил Атанасов, „Бого”, приятел от Военно-Морските Сили, се готвеше във ВИТИЗ за артист, а брат му Цветан „Цачо”, в Лесотехническия институт - за корабен дизайнер. Бяха снажни, синеоки викинги. Предоставиха
ми квартирата си за лятото, докато работят като спасители на варненските плажове. "Заведението" е било много посещавано от обожателките на Бого и Цачо, но деликатна трудност е била как момичето да се заведе в дъното до леглото. Затова те отглеждали хамстер в кутия за обувки, като любимото си захарче той получавал на бюротно с двата стола, на които обикновено сядали домакин и гостенка. 
Бого и Цачо подготвили сценарии, при който след като даден разговор стигал известен благоприятен градус, ритат картонената кутия, хамстерът изскача, мощно се катери по краката на стола и сяда в скута на момичето, търсейки настойчиво своята бучка захар. Разбира се, гостенката скача втрещено и бяга в дъното на спалнята. Там Бого/Цачо също се отзовават, внимателно успокояват, пазят и закрилят...

Есента се преместих в гарсониера в кв. Западен парк, предложена ми от приятеля Христо Караколев.
По това време в София преживявах с един сак дрехи. Всяка седмица си ходех, поне веднъж до Бургас. Пътувах по вътрешните линии със "служебни бележки"... Листче с печат на БГА „Балкан”, маршрут Сф-Бс-Сф, написано на ръка и някакъв подпис... Пътувах с Ан24, ИЛ14, ТУ134, ИЛ18, където ме настанят: служебни места, в багажниците...

Обичайно през лятото полетите се претоварваха с екипажи и служители. Вътрешните полети до/от Бургас стигаха до двадесетина на денонощие, редовни и прелитащи. Често пътувах до Бургас, за да се изкъпя в морето, или просто за вечеря в къщи. Нямаше проверки, нямаше обиски за сигурността, отивах до самолета и се уговарях с екипажа. Не съм имал случай да не ме качат. Нямах униформа, защото бях с временна заповед, но носех черен панталон и бяла риза, винаги когато съм на летището. Полетното време - с ИЛ14 час и 45, с АН24- час и 15, с ТУ134- 45 минути, с ИЛ18 -един час... Познайте кой ми беше любимия самолет? Не, не беше ТУ134, защото е най-бърз, а АН24, където бе най-уютно в компанията на екипажите.

През  есента ме преместиха в служба „Карго”, т.е. товари, поща, експресни пратки. Посрещах самолетите по международни линии, вземах карго манифеста и ако имаше товари, организирах разтоварването, транспортирането им до карго-магазията. Там го предавах физически с товарителниците. Ако имаше нарушени опаковки, липси, съставях протоколи. До митницата изготвях /манифестирах/ документацията. Въздушното карго не беше много, както по бройки, така и по килограми. Националният превозвач „Балкан” почти не возеше карго с редовните си полети. „Аерофлот” ежедневно пристигаше от Москва със самолет ТУ104 към 9:30ч. сутринта. От крайно неудобен багажник, намиращ се на два метра височина, с малък люк, изваждахме около два тона вестници и списания. Те се вземаха директно от "Български пощи". Задачата им беше, до обяд пресата от Съветския съюз, същият ден, да е на бюрата на партийните и държавни ръководители.

Най-големият и интересен превозвач беше „Луфгханза”, кацаше три пъти седмично от Франкфурт. Разнообразието от товари и пратки, обеми и размери, видове опаковки, кашони, чувалчета, сандъци и др., както и липсата на рекламации ги правеха № 1. ВЕА - "Бритиш Еуропеан Еруейс", правеха впечатление със самолета си „Трайдънт” -
три мотора на опашката, с  тумбест фюзераж, ниски стреловидни криле, широки и леснодостъпни багажници. Нашите товарачи го обожаваха, защото не се налагаше да се навеждат или повдигат като ги обслужват. Предизвикваше особена симпатия с асиметричния си носов колесник. Като застанеш пред самолета, виждаш как е изместен с окоро 40 сантиметра в дясно от центъра. И се чудиш!

От опасните товари различавахме често опаковката с предупреждението „Радиоактивни“. Това бяха изотопи за болници, картонени кутии с размери 20-25 сантиметра куб, тежки към 300 грама. Вземахме ги и поставяхме в клетка от оловни тухли в магазията. Нямахме никакви предпазни средства /ръкавици, каски, гащеризони/. Казваха ни, че ако си за кратко в контакт няма страшно за опасно облъчване.

Когато получавахме телекс за излитане с товар “VALUE”, означаваше да сме нащрек, защото идват чували с  пари /валута/, сандъци със злато. Превозвачи биваха „Суисер”, „ЛОТ”, „ЕР ФРАНС”, „ЛУФТХАНЗА”. Имаше  често случаи на умишлено забавяне на съобщенията от съображения за сигурност.

Един следобед, при голямо меле от закъснели самолети, силно се забавиха  товаро-разтоварните работи. В бързината приоритета бе да се изпратят пътниците и самолетите, така доста от разтоварените багажи стояха в талигите на перона, за да бъдат извозени до магазията. Когато започна да утихва напрежението видях
електрокар с куфари и... три сандъчета с кюлчета злато да се излежават необезпокоявани. Нито сдадени, нито приети по надлежния начин!

И сега съм благодарен, в колко некриминални времена сме работили.

„PERISHABLES” беше етикетът за нетрайни, подлежащи на разваляне товари. Те бяха рядкост /ваксини, лекарства/ и обикновено ги вземаха от самолета. Но... появи се кашон 80 на 80 см. в опаковка с лед и голям знак „Keep Frozen”, идваше от САЩ за рибарници в Родопите. Никой не го чакаше. Не можехме да се свържем с получателя, кашона протече, на летището нямаше хладилна камера, стоката не можеше да напуска магазията преди да я освободи митницата. Съдържанието бяха няколко милиона или милиарда яйца от хайвер на планинска пъстърва. На втория ден я получиха, после разбрахме, че била годна и зарибила реките... Това се казва опаковка! Да предвиди и недопустимото!

Случи ми се и едно премеждие с... маймуни през зимата!

През януари 1972 опустошителна снежна виелица заля Балканите. Духаше мощен северен вятър, идваше силен снеговалеж. На свечеряване видимостта бързо започна да се влошава. Някои от кацащите полети на летище София бяха пренасочени за Бургас.

И тогава се чу рев на кацащ самолет. От виелицата по централната рульожка се показа самолет АН24 на румънската авиокомпания „Таром”. Установиха го на стоянка пред аерогарата. От кулата ми се обадиха, че има особен товар и екипажът настоява незабавно да отида на самолета.

Пилотите едва се бяха отърсили от аварийното кацане. Правили опити да кацнат някъде в Румъния, но бурята винаги била преди тях. Идваха от Африка и караха в салона на самолета два кафеза с маймуни за зоопарка на Букурещ. Молеха да вземем бързи мерки да не измръзнат и да не се разболеят.

Върнах се на аерогарата и се свързах със зоологическата градина на София.
Категорично отказаха да съдействат, но предупредиха веднага да ги преместим на топло и им осигурим вода в кофи и плодове.

Взехме решение да вкараме кафезите в салона за заминаващи пътници, който се отопляваше. С електрокар, през снега ги настанихме, въпреки неистовото скимтене и скачане на маймуните.

Докато ги носехме в салона ухапаха пръста на един от товарачите, който бе хванал пръчка от клетката. Гледаха ни свирепо и мръснишки. Опикаваха ни и се забавляваха от страха и нашето смущение. От кейтъринга осигурихме ябълки и вода. Рано сутринта, когато отидохме да ги видим в салона, не се дишаше от остра воня на урина и фекалии. Вече не бяха толкова агресивни, но с гримасите на лицата и кълченето си, като че ли ни отправяха сексуални закани!
На развиделяване бурята утихна и малко по-късно маймуните излетяха със самолета си живи и здрави.

В карго-службата се сприятелих с двама Кольовци. Кольо Енчев бе началникът, следваше „Немска филология” задочно, след време стана представител на „Интерфлуг”, а Колето - Кольо Андреев, който беше задочник по „Икономика”, израсна в „Търговска дирекция” и като представител в Братислава и Малта.

Пролетта ми донесе добрата новина, че съм одобрен за работа в представителството на „Балкан” в Дамаск, Сирия.
Щях да изпълнявам функцията на билетен-касиер, т.е. да се грижа за резервации на места, издаване на самолетни билети, отчитане на продажбите, маркетинг... Обучението щях да получа за три месеца с командирована  колежка на място в Дамаск.

Започнах подготовката и за длъжността „Station Manager” - шеф по обслужването на пътници и самолети на летище Дамаск. Работех на различни постове, запознавайки се с полетната документация /лоудшит, флайт, план МТО/, отговорност на превозвача, обслужване на пътници /ВИП, непридружени деца, инвалиди и др./ обслужване на багажи, рекламации, застраховки и т.н. Ушиха ми униформа /лятна/, костюм, ризи, фуражка в светло син цвят, с „лампази“ на втори пилот - три сърмени леко пречупени ивици на ръкавите на сакото...

/Следва/

Калин Барзов
за в. "България СЕГА"
Сарафово, 15.2.2018


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7