Два сценария, ако Гинка Върбакова не успее да плати за активите на ЧЕЗ

Начална страница | Свят | България | Два сценария, ако Гинка Върбакова не успее да плати за активите на ЧЕЗ
image

Два са вариантите, ако евентуално Гинка Върбакова не успее да плати цялата сума за активите на ЧЕЗ в България, съобщи NOVA.

Първият е ЧЕЗ да остане единствен собственик на активите, след което ще започнат преговори евентуално със следващата компания, която е предложила по-ниска ценова оферта от тази на Гинка Върбанова.
Другият вариант е процедурата да бъде прекратена и ЧЕЗ да остане собственик на активите. Всичко това ще се реши, след като се разбере дали "Инерком" успее да плати цялата сума. Към момента от
ЧЕЗ са категорични, че е приоритет сделката да бъде довършена.
Преговорите в Прага с участието на Гинка Върбакова продължават вече трети ден. Собственичката на "Инерком" отиде да води разговори, след като правителството заяви готовност да участва в сделката.
По договор тя има девет месеца, за да плати сумата, като те започват да текат от момента, в който сделката е окончателно одобрена. Гинка Върбакова има подписан договор, според който през следващите пет години няма право да препродава българските активи на ЧЕЗ.
Чешката компания съди България като стойността на делото е около 600 милиона евро. Според чешки анализатори именно арбитражното дело и евентуалното споразумение по него може да бъде ключов момент при разрешаването на въпроса дали българското правителство ще може да се включи в сделката.
От ЧЕЗ заявиха, че в петък ще обявят на брифинг пред медиите какво са се договорили с Гинка Върбакова. От ГЕРБ твърдят, че подобно предложение държавата да участва в сделката по време на тяхно управление не е имало.
В остър сбслъсък в ефир по темата влязоха и депутатите Валентин Николов от ГЕРБ и Стоян Мирчев от БСП.
„Томислав Дончев, който беше и в трите правителства на Бойко Борисов, категорично отрече да знае, камо ли с писмени знаци, за такива преговори. Остава да чуем и правителството на Орешарски. Засега оттам нито потвърждават, нито отричат тази информация", коментира депутатът от ГЕРБ Валентин Валентин Николов в ефира на „Здравей, България“ по NOVA.

„Събитията около тази сделка създадоха един огромен международен скандал и показаха способността на ГЕРБ да председателстват Европейския съюз и коя е най-важната тема. Реакциите от страна на Бойко Борисов са напълно хаотични от началото на скандала.
Дотук хванахме Борисов поне в пет тежки лъжи, с което той отклонява вниманието от себе си”, контрира го Мирчев. „В момента сме започнали стъпки, по които искаме държавата да си върне ЧЕЗ, но преди това трябва да се развали тази сделка”, допълни депутатът от БСП.
Според личното му мнение държавата не трябва да се намесва в сделката.
За пореден път сделката за ЧЕЗ разпали и страстите в Народното събрание. Това стана след като ГЕРБ излязоха с декларация, с която призовават опозицията в лицето на БСП да спрат да „лъжат за сделката за ЧЕЗ”. БСП контрираха, че не знаят нищо за Гинка Върбакова и искат да знаят повече по сделката.

Източник: Nova.bg, БГНЕС, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7