НС отхвърли ветото на закона на Пеевски

Начална страница | Свят | България | НС отхвърли ветото на закона на Пеевски
image

Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за банковата несъстоятелност, свързани с КТБ, предаде репортер на БГНЕС.
Срещу президентското вето и „за” закона гласуваха 129 народни представители, „против” бяха 40 и никой не се въздържа.
Депутатите от ГЕРБ, ДПС и ОП бяха „за” закона, а от БСП и Воля гласуваха „против”.
Така на практика Законът за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, мина отново.
Първоначално т.нар. „закон за КТБ”, беше приет от Народното събрание на 9 февруари 2018 г., след което беше върнат за ново обсъждане на 21 февруари с указ на президента Румен Радев.
Преди гласуването председателят на Правната комисия Данаил Кирилов заяви, че това е третият законопроект, който цели да обезпечи възможността кредиторите да получат справедливо осребряване на имуществото така, че масата на несъстоятелност да бъде попълнена в максимална степен.
Промените в законопроекта включват забрана за квесторите, временните синдици и синдиците да заличават обезпечения, учредени в полза на банката в несъстоятелност. Въвежда се и относителна недействителност на всяка сделка за прехвърляне на вземане с произход от банка.
Законопроектът предвижда също обявяването за нищожни на всички заличавания на учредени обезпечения, извършени в периода от поставянето на банката под особен надзор до започване на осребряването нейното имущество. Заложено е и да има недействителност на сделки, имащи за предмет прехвърляне на дялове или акции, извършени от длъжници на банка след поставянето ѝ под специален надзор.
В мотивите си за ветото държавният глава подчертава, че обществото има нужда да знае конкретните измерения на последиците от приетия закон.

БГНЕС, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7