"България СЕГА"- вестникът на българите в САЩ и Канада + - Плевнелиев се яви като свидетел по делото срещу Ненчев

Плевнелиев се яви като свидетел по делото срещу Ненчев

Начална страница | Свят | България | Плевнелиев се яви като свидетел по делото срещу Ненчев
image

Президентът с мандат 2012-2017 Росен Плевнелиев бе разпитан като свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев, съобщи NOVA. Ненчев е подсъдим за това, че в докато е бил министър, е скрил в каса в кабинета си действащ договор за поддръжка и ремонт на руските изтребители МиГ-29 с фирмата производител. Той наредил този договор да не се изпълнява, започнал преговори с Полша и в последствие сключил нов договор за ремонт на части за самолетите в Полша.
 
Според Плевнелиев – това решение е било в синхрон с държавната политика. Пред съда той разказа и за срещата на НАТО в Уелс, където именно Полша е била дадена като пример за държава, успяла сама да надгради своите МиГ-29 със собствени средства.
 
Плевнелиев се срещал и с президента на Полша, с когото са коментирали темата за изтребителите, но е категоричен, че не е наклонил везните в избора.
 
"Държавният глава не е изпълнителна власт, той е представителна власт. Държавният глава по никакъв начин не може да се бърка в работата на Министерството на отбраната, нито съм го правил. Полша бе дадена като пример, но оттам нататък Министерството на отбраната си имаше делегации, водеха се преговори", подчерта той.

 Според прокуратурата от действията на министъра са „настъпили значителни вредни последици за Българската армия”, през 2015 година са намалели летателните часове на пилотите от ВВС до 33 часа за година, въпреки че по стандарт на НАТО те трябва да са в пъти повече. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти заради малкото тренировки. Намалял е и броят на подготвения летателен състав. Не е била възможна и подготовката на млади летци на МиГ-29.
Източник: nova.bg, dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7