Експерт обясни причината за токсичната мъгла в София

Начална страница | Свят | България | Експерт обясни причината за токсичната мъгла в София
image

Причината за силно замърсения с твърди частици въздух над редица градове в България е антициклонът, който определяше времето в страната, обясни в „Здравей, България” по NOVA синоптикът Анастасия Кирилова.
Най-силно през последните дни беше замърсяването над София, въпреки сравнително високите температури. Според синоптиците за това е виновно тихото време.
 „В такава обстановка над столицата се образува дълбока атмосферна инверсия, която възпрепятства естествените механизми за очистване на въздуха”, посочи Кирилова.
„Дори при липса на инверсия, в град като София, когато няма вятър, е нормално замърсяването веднага да се повиши”, поясни тя. „Софийското поле е котловина, т.е. е защитено от вятър”.
По думите ѝ властите трябва да вземат мерки навреме, когато няколко дни преди това се знае, че времето ще е тихо.
Анастасия Кирилова подчерта, че замърсяващите частици се свързват с водните капчици в мъглата, като я правят токсична – „това е смог”.
„В този период броят на пациентите, които посетиха нашите кабинети с влошено състояние, са повече. Една седмица, след като е била повишена концентрацията на фини прахови частици, съответно се е увеличил и броят на хоспитализираните пациенти с хронични белодробни болести”, обясни от своя страна пулмологът д-р София Ангелова.
Ако в продължение на дълго време сме изложени на такова замърсяване, това може да отключи хронични белодробни заболявания.
„Не всеки ден има тези високи концентрации на прахови частици. В периода, когато мъглата падне, се влошава и състоянието на хронично болните. Много здрави хора също кашлят. Това е начин белият дроб да се мъчи да изкара токсичните вещества от себе си”, поясни пулмологът.
Д-р Ангелова посъветва в периода, когато има смог, хората да избягват да карат велосипеди и да тичат в парка. С активни физически дейности се извършват по-дълбоки дихателни движения и по този начин токсичните вещества се поемат по-дълбоко.
„Очакват ни три-четири дни с по-динамична атмосфера. Ще има вятър и валежи, които също помагат за очистване на въздуха. До понеделник-вторник смятам, че няма да има затруднения”, прогнозира синоптикът Анастасия Кирилова.

Източник: Nova.bg, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7