Двукратният победител във VIP Brother Джино: Не искам да имам нищо общо с българите в Чикаго

Начална страница | Свят | България | Двукратният победител във VIP Brother Джино: Не искам да имам нищо общо с българите в Чикаго
image

Официално отмина и този сезон на VIP Brother България, който в продължение на месец известни (и не чак до там) персони съжителстваха под един покрив. Съквартирантите успешно ни показаха защо колкото и да се гордеем с факта, че сме българи, понякога и да си заровим главата в земята от срам, не е достатъчно.

Има моменти когато действително се стеснявам да застана гордо изпъчил гърди пред света и да заявя заветните Вазови думи: „Аз съм българче!“ Най-често това се случва докато в праймтайма на националния ефир върви Големият брат… Още повече, когато къщата на предаването приютява не обикновените хора, а тези които се сочат от обществото за лицето на страната ни. Толкова ли е грозна България? Нима е чак до там лицемерна, интригантска, подмолна и абсурдна?
Някои ще кажат, че всичко е шоу, всичко е в името на рейтинга… На мнение съм обаче, че както във всяка шега има доза истина, така и в шоуто има капка реалност. А виждайки и чувайки какво се случи в този сезон на реалити формата, съм убеден, че никой не може да бъде толкова голям шоумен. И да ги защитават и оправдават близките им, според мен съквартирантите успешно извадиха наяве своята същност, а някой от тях го сториха след финала.
Лошата новина е, че за сетен път българския народ се прости с немалко мозъчни клетки, погуби интелектуалността си и се принизи морално докато „запаше в захлас“ изявите и деянията на „най-желаните“ участници. От друга страна се обогати с простотия и идиотизъм в най-чистата им форма (все едно си нямаме достатъчно около нас, че и по телевизията да ни я преподават) и посредством интересът си към тях, стана жертва на дебелащината.

Честито! Нищо полезно не научихме за този месец мъчения, но поне по български се посмяхме на виповете, като по този начин се принизихме до тяхното ниво, което с очите си видяхме, не е сред звездите на небето, в калта на земята.

Честито и на победителя Джино Бианкала, който за втори път се окичи с лавровия венец на реалитито – заслужено или не. През цялото време в къщата Джино предпочете да „играе“ пасивно, досущ като поредната мебел, което в крайна сметка го отведе до финала, заедно с поп-фолк изпълнителя Константин. „Оспорваната“ битка завърши с провъзгласяването на Бианкала за „любима реалити звезда“.
„Тази победа ми е толкова сладка, колкото и първата. В предишния сезон бяха доста по-възпитани хората, а сега бяха много по-различни. Не беше моята компания, не се чувствах добре. В Къщата бях себе си“, сподели пред Нова телевизия победителят.
Чудесно! Ето едно от „аз съм себе си“ изказванията на Джино (уж по-възпитан от останалите), които ми направиха грозно впечатление. В прицелът на Бианкала попаднаха българите в Чикаго, общество сред което той сам е предпочел да живее последните години:
"Нямам намерение да се оправдавам за това, че те ме наплюха. Ще взема съдебни мерки, моите адвокати ме помолиха да не говоря за това нещо. На жената, която ме обвини в кражба на 500 долара й помогнах, подадох й ръка, защото съм човечен. Дадох под наем собствения си апартамент в Чикаго и след това нямах общо с тези хора. След това те не си плащаха сметките и наема. Българите в Чикаго са простаци, не искам да имам нищо общо с тях", заяви Джино след обвиненията на Динко, че дължи пари на бившата си съпруга и на българи от Чикаго.
Чудя се, къде ще се върне след месец-два нашият златен випаджия, ако не във Ветровития град? И с какви очи ще погледне сънародниците там, след като си позволи да ги обиди по този безцеремонен начин? Всъщност как се определяш за човечен, ако смело употребяваш подобни думи за обществото, сред което си живял години и на негов гръб си изкарвал парите, с които си главозамайвал поп-фолк дивите в родината?
Още, защо реши, че действията на един отъждествяват всички останали и ти дават правото да сложиш цяла диаспора под общ знаменател?
Тъжно е, че това наричаме ние „победител“… Човек, който не мисли да се оправдава, но няма притеснение да отвърне на низостта с низост. Ако имаше дори малко достойнство щеше просто да отрече и замълчи, защото обидите изглеждат толкова съмнителни, колкото и обясненията. 
Аз лично съм на мнение, че нашата общност в Чикаго е една от най-интелигентните, отзивчиви и сплотени от всички останали по света. За мен това са хора, пренесли и пазещи нашите традиции и обичай, изучаващи децата си в американски, НО и български училища, за да поддържат българския дух жив и на другия край на света, изричащи с любов името на страната си. Това просташко ли е, питам?
Или това да работиш на няколко места, за да изпращаш пари до страната, която си бил принуден да напуснеш?

А може би е по-правдоподобно да наречем просташко това, да влезеш в постройка с 11 души, които не определяш като своя компания, но да търпиш цирковете им, като искаш-неискаш ти самия си част от тях, само за да получиш пари и слава?
Когато човек сам се бута пред камерите, търсейки популярност, трябва да знае точно колко е тежка „царската корона“ и какви отговорности идват с нея. Не можеш да си позволиш подобни излияния пред очите и ушите на една цяла нация, нито е допустимо да клеветиш така мястото от където идваш. Какъв модел за подражание можеш да се наречеш, щом реагираш така? 
Щом Джино не иска да има общо с българите в Чикаго нека остане тук в България – добре ни е дошъл! Но дори и не подозира какви шамари ще получи от сънародниците по нашите ширини. Защото подобни „звезди“ изгарят бързо. С времето се е доказало, че славата изградена от шоупрограми има своя срок на годност, а вълната от интерес бързо  и безпощадно се разбива в острите скали.
Хората с авторитет оцеляват, другите просто потъват дълбоко в масовката.

Има още какво да учим в този живот, макар да смятаме, че всичко знаем и можем. Но някои ще го научат по-късно от други.

Стелиян Стоименов
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7