Бивш транспортен министър опроверга Иран за правителствения ни самолет

Начална страница | Свят | България | Бивш транспортен министър опроверга Иран за правителствения ни самолет
image

Правителственият самолет на България не е бил идентифициран от иранските власти, защото не била подадена информация за полета от пилота. Така иранското дипломатическо представителство обясни защо самолетът на правителствената ни делегация беше спрян при опита си да стигне до Саудитска Арабия.
"Това, което се случи, беше погрешно обявяване на полетната информация от страна на пилота на самолета към кулата в Иран, като по тази причина самолетът не беше идентифициран", заяви Бахрам Гасеми, говорител на иранското външно министерство.
Това е абсолютно невъзможно. Така бившият служебен министър на транспорта и ръководител в РВД Християн Кръстев коментира случая. Няма как самолетът да излети, ако няма разрешение за преминаване, уточни той.
Кръстев обясни механизмът на полета – излитаме от Летище София и докато сме на българска територия, подава се информация от РВД до Турция – номер на полет, ешелон и каква е крайната точка на полета. Възможно е да се изиска и номера на транспондера на самолета за сравнение – информация, която се вижда и може да бъде сравнена от съответните въздушни служби и дори от обикновени хора, ако си свалите мобилно приложение, показващо номерата на съответните граждански полети. Не можеш да стигнеш до друго ниво на полета – т.е. до иранска територия, ако турските власти не са позволили преминаване през турска територия, увери Кръстев пред Нова телевизия. Нивото на аеронавигация в Турция е в пъти над това на Иран, добави той.
Нашето правителство подходи изключително дипломатично, въпреки че ни настъпиха по мазола, подчерта Кръстев. Позицията му, макар и не казана с директни думи, е, че няма как да става въпрос за технически проблем.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7