Депутатите не отпуснаха пари за ремонт на "Св. Александър Невски"

Начална страница | Свят | България | Депутатите не отпуснаха пари за ремонт на "Св. Александър Невски"
image

Няма да има 1 млн. лева в държавния бюджет за 2018 г. за ремонт на храм-паметника "Св. Александър Невски" и на манастира "Св.Георги Зограф" в Атон, реши окончателно парламентът. Министърът на финансите Владислав Горанов обаче се ангажира да се намерят средства за двата религиозни обекта.

Парламентът прегласува и този път отхвърли текста на чл.6 от държавния бюджет заедно с изненадващо приетото вчера предложение на Васил Антонов от БСП за храма "Св.Александър Невски" и Зографския манастир. След това чл.6 - бюджетът на Министерския съвет - беше приет по вносител без средствата за двата религиозни обекта.

Преди гласуването Председателският съвет обсъди с представители на бюджетната и правната комисия как да се процедира при възникналия казус, тъй като тези пари не са отразени в рамката на държавния бюджет. Имаше предложение от Йордан Цонев /ДПС/ бюджетната комисия да се събере и да изготви нов доклад по рамката на бюджета, в който да бъдат включени и тези допълнителни средства.

Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че процедурата, предложена от Цонев се отнася за времена, когато правилникът на НС се е спазвал в максимална степен, а другата процедура, разяснена от Данаил Кирилов - за епохата "ГЕРБ". Тук основният въпрос е един - народните представители дали искаме или не да се заделят в държавния бюджет разходите за двата религиозни обекта, коментира Карадайъ. След като отпускането на средствата беше прегласувано и на практика отхвърлено, депутатите от ДПС напуснаха пленарната зала.

Министърът на финансите коментира, че държавният бюджет е сложна система от взаимообвързани по математически начин показатели и понякога промените на второ четене водят до проблеми при изпълнението на бюджета. В нито един момент позицията на управляващото мнозинство не е била против да се инвестира в културни паметници, посочи той.

Драгомир Стойнев от БСП възрази остро срещу арогантното, по думите му, изказване на финансовия министър. Той отбеляза, че левицата е против на тъмно с постановление на Министерския съвет да се определя кои манастири да получават средства. Ако не беше този казус, вие никога нямаше да дадете пари за "Александър Невски" и Зографския манастир, и това да го чуят патриотите, каза той.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призова депутатите да се придържат към нормалния диалог. Министър Горанов по никакъв начин не е нарушил нито правилника, нито Конституцията, добави той.

Мустафа Карадайъ благодари на министъра за поетия ангажимент и отбеляза, че от ДПС ще следят за неговото изпълнение. Нормален тон ще има, когато всички тук спазваме Конституцията, правилника на парламента и законите на страната, подчерта той. Карадайъ се обърна към председателя на НС с думите: "Г-жо Караянчева, направихте втора стъпка в посока на оставка", и призова мнозинството да не я заставя да нарушава правилника.

"Днес мнозинството не бламира опозицията. Става въпрос за два национални символа. Вие днес бламирахте народната памет", заяви Васил Антонов от БСП.

Източник: БТА, dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7