Иран върна самолета на Борисов заради "несъответствие"

Начална страница | Свят | България | Иран върна самолета на Борисов заради "несъответствие"
image

Иран не е позволил на българския правителствен самолет с премиера Бойко Борисов на борда да премине през въздушното пространство на страната на път за Саудитска Арабия. След отказано преминаване вчера следобед се е наложило правителственият "Еърбъс" да се върне към Турция и впоследствие да заобиколи през Ирак.
Информацията бе потвърдена от външния министър Екатерина Захариева, която също е в Рияд, заедно с Борисов и бившият премиер Симеон Сакскобурготски. По-късно дойде и отговор от Техеран.
"Правителственият самолет е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство", заяви Захариева.
Полученият в последния момент отказ за прелитане е необясним и поради тази причина днес в МВнР
в София е извикан временно управляващият иранското посолство у нас, съобщиха от правителствената пресслужба.
Иранският дипломат Хасан Дотаги изрази дълбоко съжаление във връзка със случая и увери, че става дума за техническо недоразумение, съобщиха по-късно от Външното министерство.
След това дойде и официална позиция на посолството на Иран.
"Посолството на Ислямска република Иран в София желае да информира, че в отговор на официалната молба на посолството на Република България в Техеран от 8 ноември 2017 г. за получаване на разрешение за преминаване на правителствения самолет, превозващ Н.Пр. г-н Бойко Борисов, министър-председател на Република България, и придружаващата го делегация, над въздушното пространство на Ислямска република Иран, незабавно беше издадено необходимото разрешение на 9 ноември 2017 г., но поради несъответствие в обявените данни по време на полет с информацията, предоставена от компетентните български органи, поради технически причини преминаването на самолета не беше осъществено", пишат от посолството.
 
"Посолството на Ислямска република Иран в София, напомняйки за дългогодишните отношения между двете страни, като наскоро в София се отпразнува сто и двадесет годишнината от установяването на тези отношения, подчертава върху отличната воля на властите на Ислямска република Иран за продължаване на развиващите се отношения между двете страни", се отбелязва още в съобщението.
Според бившия министър да транспорта Кристиан Кръстев става въпрос за техническа грешка от страна на Иран. Според други тълкувания проблемът е политически.
Премиерът ни обаче не показа притеснение от саудитската столица. Аз бях от първите, които отиде в Иран, ние сме в прекрасни отношения, заяви Борисов от Рияд. "Моята политика е била винаги за мир", заяви той. "Завистта в България започва да става като характерна чертам има хора, които завиждат, дразни ги, че държавата върви добре", допълни той.

Vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7