Дончев пита: Трябва ли да вървим към пряка демокрация?

Начална страница | Свят | България | Дончев пита: Трябва ли да вървим към пряка демокрация?
image

Предизвикателствата, свързани с електронното гласуване са факт, но те тепърва ще воюват за своята легитимност. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев при откриването на 26-та годишна конференция и общо събрание на ACEEEO - Асоциацията на органите на управление на избори от Европа.
За зло или за добро новите решения - електронно, машинно гласуване, машинно преброяване са свързани със съмнения в доверието, продължи той. Доколко има смисъл да се гласува по постоянен адрес, когато имаме възможност да се гласуваме чрез телефона си, запита вицепремиерът. В момента технологично пряката демокрация е напълно възможна, второ - възможна е и всекидневната демокрация. Но ние не сме само технолози, трябва да разсъждаваме и концептуално, посочи Дончев. Все пак, опитайте се да разсъждавате какви решения ще вземем и как те ще се отразят на целия институционален ред, закрепен през последните два века. Пълната, представителна демокрация означава пълното унищожаване на този ред - така ли трябва да бъде, време е да се обърне внимание на тези предизвикателства, заключи вицепремиерът, цитиран от БГНЕС.
Бурното развитие на технологиите поставят редица предизвикателства пред органите, провеждащи и контролиращи прозрачността и честността на изборите в свят на фалшиви новини и атаки, посочи президентът Румен Радев.
Според Радев, чрез избори избирателите осъществяват контрол и се осъществява интеграцията на обществото, тъй като разпокъсаните гласове се обединяват в единна воля и власт. Демократичните избори са критерии за демократичната власт, посочи президентът. Контролирането и отчитането на изборите е отговорна и трудна задача, която е поверена на компетентни органи в Европа, посочи той. Ние в България имаме своя път в организацията и провеждането на демократични избори, каза Радев.
България е една от първите държави, които прилагат пропорционалната система за избори, а после у нас се прилага смесената система, взаимствана от други държави. С дигиталния взрив на социалните мрежи заплахите са отвсякъде, в реално време те се развиват с голяма динамика и затова ЦИК работи с помощта на редица институции, разясни президентът.
"Другият проблем е динамиката на движение на хора - голям брой български граждани напуснаха страната, но те имат проблеми да упражнят правото си на глас, пръснати са по всички континенти и държави. Ние като държава нямаме възможност да осигурим секции навсякъде, затова работим да осигурим електронно дистанционно гласуване. На първо място трябва да се даде възможност на всеки да гласува, да се защитят личните му данни, тайната на вота, честността и сигурността на този вот, да избегнем опасността той да бъде манипулиран", отбеляза Радев. Ще бъда удовлетворен, ако тези проблеми се дискутират, за да имаме едни честни и демократични избори в Европа, заключи държавният глава.
Темата на конференцията е: "Осъзнати гласоподаватели в дигиталната епоха". Във форума участват над 100 делегати от различни държави, участници са също вицепремиерът Томислав Дончев, вицепрезидентът "Програми" на Международната фондация за електорални системи - IFES Майкъл Светлик, генералният секретар на ACEEEO Жолт Солноки, председателят на ЦИК Ивилина Алексиева.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7