Юнкер готов да ни подкрепи за въвеждане на еврото

Начална страница | Свят | България | Юнкер готов да ни подкрепи за въвеждане на еврото
image

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер оцени високо напредъка на България и заяви, че би подкрепил страната, ако кандидатства за еврозоната.
Юнкер говори за това на съвместна пресконференция в Брюксел с премиера Бойко Борисов след общо заседание на ЕК и българското правителство.
Той съобщи, че докладът за България по механизма за сътрудничество и проверка ще бъде "много положителен". Документът ще бъде представен следващата седмица.
"Възхищавам се на представянето на България - страната има балансиран бюджет, нисък бюджетен дефицит. Някои държави от еврозоната са далеч от тези показатели. България е готова за еврозоната и ако подаде искане, бих го подкрепил с удоволствие", заяви Юнкер.
Той отбеляза, че България и Румъния трябва да влязат в Шенген и това ще стане, защото там им е мястото.
Председателят на ЕК съобщи, че ще посети София през януари и Варна напролет.
Премиерът Бойко Борисов се похвали в социалната мрежа „Фейсбук“, че Юнкер все още пази чертеж на газовите пътища, които българския премиер му е чертал през 2015 г. Председателят на ЕК е сложил чертежа в рамка и двамата позираха за снимки с него.
Ето какво казаха двамата на пресконференцията след продължителната им среща:
На днешното съвместно заседание на българското правителство и ЕК по повод предстоящото ротационно председателство на страната ни през първата половина на 2018 г. и подготовката по него, министър-председателят зави: „България е готова да застане начело на Съвета на Европейския съюз. Амбицията ни е по време на Българското председателство Съюзът да стане по-силен и по-устойчив“.
Той посочи, че отговорността на Председателството е голяма, но след 10 години членство България е доказала своята надеждност и стабилност. „Наясно сме колко много и колко сериозна работа ни чака. Затова и усилията ни ще бъдат основно в три посоки: Консенсус, Конкурентоспособност, Кохезия“, каза премиерът Борисов.
Той посочи, че трудните преговори по Брекзит, които предстоят по време на Българското председателство, няма да засенчат другите важни за европейските граждани въпроси като сигурност и миграция, икономическо управление, изграждането на енергийния съюз, защитата на околната среда, засилването на ролята на Европа на международната сцена.
Българският министър-председател специално изтъкна необходимостта от особено внимание към Западните Балкани.
„Целият Съюз има интерес от сигурността, стабилността и напредъка на този регион. Няма да създаваме фалшиви очаквания, но ще работим за разширяване на сътрудничеството с тях“, каза той като посочи възможността да бъде направено много за свързаността на региона – транспортна, комуникационна, инфраструктурна, енергийна.
Борисов се спря също на предстоящите обсъждания на следващия бюджет на ЕС, като подчерта, че търсенето на финансиране на нови дейности не трябва да бъде за сметка на политики с доказан ефект, като кохезионната политика.
Премиерът изрази удовлетвореност от откровения разговор с Колегиума на комисарите, от съвпадането на приоритетите на Българското председателство с работната програма на Комисията и изрази очакване отличното сътрудничество между правителството и ЕК да продължи и занапред.

Източник: Агенция "Фокус", БГНЕС, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7