Непубликувана стенограма от 9 ноември 1989 г.: Живков поискал да се оттегли

Начална страница | Свят | България | Непубликувана стенограма от 9 ноември 1989 г.: Живков поискал да се оттегли
image

Непубликувана досега стенограма излезе в книгата "Откровения", на бившия министър на културата от времето на социализма Георги Йорданов. От текста става ясно, че на драматичното заседание на ЦК на БКП на 9 ноември 1989 година Тодор Живков категорично заявява, че иска да бъда освободен като Генерален секретар на БКП.
Георги Йорданов потвърди за БНТ достоверността на описаните в стенограмата събития, но отказа да застане пред камера, съобщи националната медия.
На 2 ноември 1989 пристига съветският посланик Виктор Шарапов и още на следващия ден се среща с Живков. Уведомява го, че генералният секретар на КПСС Михаил Горбачов иска той да се оттегли. Живков не се съгласява веднага, но натискът от Москва продължава. Бившият първи изразява опасения, че партията няма подходящ човек, който да го замести. Разбира обаче, че ръководството на СССР препоръчва на пленума на 10 ноември за Генерален секретар на ЦК на БКП да бъде предложен, и то от самия Тодор Живков, външния министър Петър Младенов.
В навечерието на пленума се провежда драматично заседание на ЦК на БКП, на което още в началото Живков заявява, че иска да бъде освободен. В изказванията си някои от членовете на Политбюро настояват той да остане, други се съгласяват, че обстановката и в партията, и в държавата е кризисна и това налага промени.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7