BBC: България се топи, но не иска имигранти

Начална страница | Свят | България | BBC: България се топи, но не иска имигранти
image

България е държавата с най-бързо намаляващото население в света. Тя вече е изгубила 1/5 от населението си от 90-те години насам. Какво обаче означава това, за хората, които остават в страната?
На този въпрос се опитва да отговори Рут Алекзандър от Би Би Си (BBC), в пространен материал за демографската криза у нас.
 „Всичките ми приятели, с които отраснах, си тръгнаха отдавна”, заявява Стоян Евтимов, млад жител на пернишкото село Пещера.
Той има късмет да намери работа, а едновременно с това е част от фолклорен състав и организира ежегоден фестивал, с който иска да възроди интереса към традиционната сватбарска музика и самото село. 
Въпреки това признава, че в един момент ще му се наложи да си тръгне, защото най-малкото
„е невъзможно да намериш някой, за когото да се ожениш” в околността. Младите хора са изчезнали.
В британската статия се обръща внимание на факта, че след социализма и разпада на земеделските кооперативи емиграцията от българските села към големите градове и чужбина придобива огромни измерения.
Изтъкват се и прогнозите, че до 2050г. населението на страната ни ще е 5,5 милиона души, а до края на века – наполовина на сегашното.
Последното бебе в с. Пещера е родено преди десетилетие, а днес същото малко момиче и майка му живеят в Кипър. Това разказва магазинерката Стефка, чийто двама синове отдавна са в големия град.
Алекзандър се среща и с други добре познати у нас персонажи – възрастни жители на села с под 20 души, в които училищата, магазините и транспортните връзки отдавна не съществуват.
„Родена съм в това село и го помня, когато беше пълно с хора. Беше забавен и хубав живот”, разказва Баба Станка от Смиров дол, докато чака колата-магазин, която снабдява малкото останали жители с провизии.
На нейната улица е останала да живее само тя.
Британската обществена медия отчита, че българското правителство взима различни мерки срещу обезлюдяването, но те са насочени само към етнически българи.
„България няма нужда от необразовани бежанци, нито българското общество ще приеме образовани мигранти с умения”, заявява вицепремиерът Валери Симеонов пред Би Би Си. Журналистът отчита, че Симеонов е излъчен от „анти-имигрантската” коалиция Обединени патриоти. 

 „Те имат различна култура, различна религия и ежедневни навици. Слава Богу, България е една от най-добре защитените страни от мигрантската вълна към Европа”, продължава Симеонов, визирайки оградата по границата с Турция.
По сметки на Би Би Си, страната ни е приела 50 души от милионите мигранти, влезли на континента между 2015 и 2017 година.
„Ясно е, че българското правителство не гледа на имиграцията като възможна мярка срещу обезлюдяването в страната. То е пълно с идеи как да се увеличат българските бебета, но в провинцията имат чувството, че политиците говорят, а не действат”, продължава материала.
„Изоставени сме от всички – от управниците, и от Бог”, смята Боян, жител на Калотинци, чието население се е стопило от 600 на 13 души.  
„Политиците гледат собствените си интереси и не ги интересуват хората – особено старите хора в селата. Тях не ги е грижа и за младите, защото младите са в чужбина. Политиците изобщо не ги е грижа, а България изчезва.”
С това мнение на старият Боян завършва и материала на Би Би Си за България.
Това не е първият материал на престижна западна медия за обезлюдяването у нас. През юли с обширен материал по темата излезе и германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг".
По темата писа и известният икономист Ричард Ран в колонката си в американския "Уошингтън Таймс". Интересното е че Ран е един от идеолозите на т.нар. "шокова терапия" при преминаването към пазарна икономика в бившите социалистически страни. Именно преходът обаче е времето, в което България българското население се сви.

Източник: BBC, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7