България получи статут на страна-лиазон в Международния алианс за възпоменание на Холокоста

Начална страница | Свят | България | България получи статут на страна-лиазон в Международния алианс за възпоменание на Холокоста
image

На своя пленарна сесия в Женева Международният алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) с пълен консенсус взе решение да предостави на България статут на страна-лиазон. Това е последната крачка към присъединяването си като пълноправен член на организацията в изпълнение на решение на българското правителство от 8 март 2017 г.
Кандидатурата на България предизвика силен интерес сред държавите-членки, които оцениха високо постиженията на страната ни като наблюдател в МАВХ от декември 2012 г., както и поетите ангажименти за засилване на дейностите по възпоменание, образование и изследвания по въпроси на Холокоста. По време на представянето на българската кандидатура почетният председател на Международния алианс за възпоменание на Холокоста проф. Йехуда Бауер заяви пълната си подкрепа за членството на България и отбелязва, че МАВХ държи на отворената дискусия и представянето на конкретни резултати по всички въпроси от дневния ред на организацията, както и че страната ни има капацитет и възможност да даде своя принос в този процес.
С решението за промяна на своя статут България се доближава до пълно членство  и предимствата на тази позиция - да бъде пълноценен участник в диалога между държавите-членки на МАВХ за съхраняване на паметта на Холокоста. За последен път подобна процедура е била предмет на работата на МАВХ през 2009 г., когато Сърбия и Словения получават същия статут.
Международният алианс за възпоменание на Холокоста (International Holocaust Remembrance Alliance) е междуправителствена организация, чиято цел е да осигури политическа и обществена подкрепа за образование, възпоменание и изследвания по въпросите на Холокоста на национално и международно равнище.

mfa.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7