Борисов за самолетите: Като се купува, барем да е ново

Начална страница | Свят | България | Борисов за самолетите: Като се купува, барем да е ново
image

Премиерът Бойко Борисов се обяви за закупуването на чисто нови самолети за бойната ни авиация.
"Единственото ми изискване за самолетите е да са нови", заяви премиерът по въпроса за новите бойни самолети, които ще бъдат поръчани за ВВС. Той допълни, че трите вида войски - сухопътни, въздушни и морски - трябва да се модернизират паралелно.
"Като кажеш нова кола, какво разбираш -да отидеш да си я купиш от магазина нова,  а не втора ръка от автокъща. Ф-6, Грипен, Юрофайтър, МиГ, СУ имат заводи с нови самолети, произвеждат нови. Като се купува, барем да е ново", заяви премиерът в уточнение на позицията си.
През деня премиерът изрази позиции по разнообразие от теми - от мигрантите и отношенията със страните на Балканите до нуждата от обновяване на БДЖ.
По време на парламентарния контрол Борисов заяви, че не е поемал ангажимент пред ЕС България да приема още мигранти.
"Ние се бяхме съгласили на 1200, ако не ме лъже паметта, които по релокация да дойдат в България. Дойдоха 2-ма и един избяга.
На Европейския съвет зададох въпрос на колегите - допускаме, че приемаме 1200 мигранти. Ще ми разрешите ли да направя затвор, за да ги задържа там", заяви Борисов от парламентарната трибуна и допълни, че има случаи на хора, връщани по 20-30 пъти от границата със Сърбия.
"Те не искат да стоят тука, те и в Унгария и Полша не искат да стоят“, заяви Борисов относно мигрантите.
„Не само, че не сме поемали никакъв ангажимент, ние не можем дори стария си ангажимент да изпълним по простата причина, че миграционния ни натиск в момента е почти нула", уточни премиера.
По-рано Борисов уточни, че Турция задържа мигрантите на своя територия, но Балканите остават нестабилни.
Според министър-председателя е ключово сключването на договор за добросъседство с Македония. Планът е това да се случи на 2 август в западната ни съседка.
"Трябва да оставим историците да си спорят. И на мен ми е приятно да ги слушам по много теми. Ако него не можем да подпише, то какво бихме могли в бъдеще да подпишем", попита премиерът Борисов относно договора със западната ни съседка.
Борисов заяви, че се надява на цялостната подкрепа за споразумението на политическата класа у нас и в Македония.
"Ако не си даваме сметка и не искаме да погледнем истината в очите, Балканите отново са най-тежкият и нестабилен регион от цяла Европа",  заяви още Борисов.
По думите му, от ключово значение е т.нар. Берлински процес за икономически инвестиции в страните на нашия полуостров, които кандидатстват за членство в ЕС. Премиерът изтъкна, че България може да изиграе ползотворна роля в евроинтеграцията на Западните Балкани по време на председателството ни на Съвета на ЕС догодина.
Борисов обуслови и други сред основните външнополитически приоритети на страната ни.
„България има двама стратегически партньори – ЕС и НАТО. НАТО в лицето на САЩ. Това е посоката, която неотклонно следваме и се надяваме и в следващите години да продължаваме да следваме“, заяви премиерът. В контраст, "отношенията с Русия са ни строго прагматични", допълни той. Борисов прибави обаче, че не може да се съгласи с решнието на новия американски президент Доналд Тръмп, който извади САЩ от Парижкото споразумение за климата, "защото съм участник и знам с каква загриженост ЕС започна, отстоява и прие това споразумение".
Относно южната ни съседка Турция, Борисов заяви, че Анкара е коректна в "едно нещо" - задържа мигрантите на своя територия. Премиерът допълни, че застава зад предложението на Италия ЕС да създаде зони за сигурност извън границите си.
"По-добре центровете да са в Турция, Либия, Йордания", смята премиерът.
Борисов коментира и някои от наболелите вътрешно политически въпроси, както и често разискваната от него тема за инфраструктурата.
"Ако за нещо съм неотстъпчив, това е кохезионната политика.
С метрото все едно правим нов град. Убеден съм, че без (магистрала) "Хемус" България след 10 години ще е тежко разделена на Север и Юг", очерта някои от приоритетите си Борисов.
Той обаче иска "стратегическа промяна в мисленето за самия транспорт".
Такова се изразява в закупуването на нови влакове, защото магистрала "Тракия" е станала "тясна", а много коли пътуват "вътре с по 1 човек".
Според Борисов новите влакове трябва да могат да стигат от София до Бургас за 3 часа и да предлагат на пътниците си интернет.

Източник: Фокус, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7