Борисов за администрацията: Няма компютри и тоалетни. Уискито и бонбоните си вървят

Начална страница | Свят | България | Борисов за администрацията: Няма компютри и тоалетни. Уискито и бонбоните си вървят
image

С неотстъпчива борба с бюрокрацията в различни държавни институции ще се заме правителството на Бойко Борисов. Това заяви самият той при връчването на наградите "Икономика на светло" на Асоциацията на индустриалния капитал в България и Националния център "Икономика на светло".
"Всичко живо в министерства и агенции или ще работи в полза на гражданите и бизнеса, или ще си ходи", заяви премиерът.
"Ще бъдем неотстъпчиви, ще надделеем над бюрокрацията - в КАТ, в Кадастъра, в Агенцията по вписванията, в общините, в консулските служби в чужбина", изброи Борисов.
По думите му, "войната ще е голяма, но ще надделеем", а отпорът от администрацията ще е силен, защото "тя от десетилетия така е свикнала да работи".
"Не мога да си обясня това спокойствие, да гледаш как хората висят по опашки, нервират се, тормозят се и да чакаш със сила да дойде някой да те кара да го променяш", коментира Борисов.
Това според него се случва, защото "заплатата им си върви, кутиите с бонбони и уискита си вървят и това е".
"В КАТ в София и Пловдив минават по 800 коли на ден. Точат се с часове.
Нямали компютри. Допотопна работа. Нямали и тоалетни, какво им пречи да сложат химически", описа премиерът ситуацията в административните звена на пътната полиция.
Пътят за преодоляване на бюрокрацията преминава през въвеждане на онлайн услуги за гражданите във всички сфери, смята още министър-председателят. Той изтъкна, че споменатите звена на КАТ нямат уебсайт и възможност хората да бъдат уведомявани за изтичащите им регистрации.
"Стоят фирми и вършат тази работа. Държавата взема 2 лв, а банката за тях - 3. Няма пос-терминал. Архивът им в мазе. Всеки си направил столче и си работи. Същото е и при документите за самоличност. Кадастрите. А всичто това е качено на електронни носители, но теглиш номерче, стоиш по опашки, дни наред разправии", продължи Борисов с описанието на ситуацията, с която ще се бори кабинетът му.
По време на церемонията той се ангажира и с допълнителни мерки срещу контабандата на тютюневи изделия и горива, които да донесат над 1 млрд. лева в бюджета догодина.
В събота управляващите обявиха пакет от мерки за намаляване на административната тежест в КАТ.
Краткосрочните мерки включват изработване на качествен интернет сайт на КАТ с конкретно описани услуги, наличие на необходими документи в електронен вид, ползване на пос терминал за плащане, компютри за гишетата, освежителен ремонт в КАТ.

Източник: БТА, Фокус, Стандарт, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7