Мит ли е България на три морета

Начална страница | Свят | България | Мит ли е България на три морета
image

Мит ли е България на три морета. Отговор на този въпрос се търси в първия епизод от новия канал във Vbox7 "ПатриотичНО".
Краткият отговор е "да".
А дългият е някъде между Черно, Егейско и Адриатическо море.
За първи път за излаз едновременно и на трите може да се говори по време на управлението на цар Симеон Велики. Освен Златен век за културата, тогава България стига до територии по Адриатическото крайбрежие. Някъде между реките Семени и Воюса (днешна Албания).
На юг в началото на X век Симеон прави опит да завладее Солун и така границата стига до 22 км северно от града. Няколко години по-късно превзема територии от днешна Гърция, а оттам има излаз на Бяло море. Но пак без пристанище.
Данни за български флот също няма. Знае се, че в края на управлението си Симеон търси помощ от Египет за нападение с техния флот над Константинопол. Мощта по море тогава се мери и с възможността за нападение по вода. Нямало е курорти, плажове и палми.
За Черно море спор няма.
Така по времето на Симеон може да се говори долу-горе за 10 години България на три морета.
И за още 11 години по време на управлението на цар Иван Асен. След битката при Клокотница през 1230 г., войската на българската държава побеждава силите на византийския император Теодор Комнин.
И отново България опира на три морета. За кратко и за последен път.
Славните времена за България на три морета често е използвана от националистически организации и партии. Дали за повдигането на духа и родолюбието, или, за да галят тази струна в българската душа и така да получат политически дивиденти.

Vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7