Борисов: Никога ситуацията на Балканите не е била толкова предвоенна

Начална страница | Свят | България | Борисов: Никога ситуацията на Балканите не е била толкова предвоенна
image

26 март ще мине и замине, но тревогите ми са какво става след това, каза лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов на предизборна среща в Пловдив.
По думите му победителите в изборите трябва да покажат изключителна воля, за да се състави правителство.
"Защо? Ситуацията никога не е била толкова предвоенна, ще кажете: силни думи...", каза Борисов и продъллжи:
"Виждате в Македония колко време не могат да направят правителство и тежко разединена държава.
Международните рейтингови агении дадоха за кредитния рейтинг на Гърция боклук. Турция - кредитните агенции дадоха рейтинг боклук. А и там вече толкова се радикализираха всички... Виждате битката с Европа стигна невиждани размери - да се затрая въздушно пространство за дипломати, да се говори за фашизъм и то с ред държави в ЕС, държави - донори в ЕС, да се плаши със заливане с мигранти...
Докъде ще ескалира всичко това? А Турция е южният фланг на НАТО, ние сме заедно там. За Босна и Херцеговина не искам да говоря, вие знаете, за Косово знаете".
Борисов говори и за мощното, по думите му, ангажиране на турски дипломати с кампанията на ДОСТ.
Според него има реална възможност в 44-тото Народно събрание да влязат и ДПС, и ДОСТ. Борисов направи паралел с Македония, където при сходна ситуация бе поставен въпросът с въвеждането на официален албански език.
.И в същото време между основните политически партии има пълен антагонизъм и не се отчитат процесите, които вървят.
"Ако така се влошат отношенията на Турция с Европа, може да има последствия за бинеса, за търговията. Чувам сутринта, че се обсъждат икономически санкции, а Холандия е 7-та икономика в света, но е далеч от Турция, а ни е сме на границата и съм притеснен
Затова ние като държава трябва да се държим здраво за Европа, за Евопа на първа скорост и да спаваме правилата. Видяхте Европа постигна това, което ние никога нямаше да постигнем сами, с "Газпром", решихме си и въпроса за газовия хъб и цената на газа", каза Борисов.
"Ние сме на границата и имаме интерес от спокойствие, исторически знаем какво следва. Имаме вече прецедент - Косово и Крим. Ако едно население се самоопредели, сложи едно знаме и реши да се самоуправлява, никой не може да му попречи. И вместо да отчитаме тези рискове и да намериме съгласие, трябва да отговарям защо някой е уволнил Иван Гарелов – жълта работа, без значение за вас“, коментира той.
Лидерът на ГЕРБ отново декларира, че няма нищо общо с дейностите, извършвани в и от служебния кабинет и подчерта, че единствената работа на служебното правителство е подготовка за предстоящите избори.

Vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7