До Чикаго и напред с Диана Експрес

Начална страница | Свят | България | До Чикаго и напред с Диана Експрес
image

На 9-ти февруари 2017 на Юниън Стейшън в Чикаго пристигна прочутия в България „Диана Експрес“. „Градът на ветровете“, който е известен сред пасажерите на „Диана Експрес“ под кодовото название „2 пъти Чикаго, 2 пъти България по две“ посрещна с интерес и вълнение българската реликва. BG7 TV бе на място, за да отрази това историческо за българската общност в Чикаго събитие. Единият от машинистите на влака се оказа сученик на генералния консул на Република България в Чикаго – Иван Анчев. Предлагаме на читателите на в. „България СЕГА“ информация за маршрута на „Диана Експрес“ в Северна Америка, неговите пътници, развлекателната програма и други интересни факти.
Диана Експрес, който традиционно свързва Ямбол със София, сега е със съвсем различен маршрут Монреал – Сиатъл, като до крайната си цел вече е спрял на няколко спирки сред които е и Чикаго, но тепърва му предстоят Атланта, Тампа, Бостън, Лас Вегас и Денвър.

Имали ли сте по-интересно и дълго пътуване във вашата история?
Митко Щерев: О, имаме, разбира се! По принцип, в периода ’74-’85-та година турнетата бяха с мащабност от един цял месец. Отделно сме ходили и два пъти в голямата Русия, където сме били по четиридесет и пет дни. Така че, горе-долу издържаме на напъна (смее се).
Разкажете ни повече за музикалното пътешествие, което предстои на българите в Северна Америка, които ви очакват от Атланта до Сиатъл.
Илия Ангелов: Опитахме да включим най-известните песни, които хората дошли тук преди години си спомнят, но разбира се сме подготвени и с нови записи. Но като цяло повечето от песните се познават, но е нормално, предвид  факта, че светът вече е едно голямо село и посредством интернет и останалите медии, хората слушат и чуват всчико.
Кажете три от тях.
Илия Ангелов: Кои да изброя? Ще трябва да редя до утре… (смее се).
Припомнете три ваши хита на вашите почитатели, които ще могат да чуят на живо, идвайки на вашите концерти.
Илия Ангелов: Първата песен, която записах още навремето с Диана Експрес беше „Северина“, „Блус за двама“, „Сутрин“, „Наследство“… Те май станаха повече.
Има ли възрастово ограничение за пътниците на Диана Експрес?
Митко Щерев: Мисля, че няма,  защото в България често се случва половината публика на концертите ни да бъде от млади хора. И дори се учудваме колко активни са, понеже когато станат на 20-21 години, младежите започват да се ориентират към западната музика или към по-различен жанр българска, но ето,  има и такива които търсят нашата.
В Чикаго се намира най-голямата Българска общност в САЩ и Канада, сега след като вече концертът ви мина, какво ново научихте за нея?
Атанас Копчев: Винаги съм знаел, че най-голямата българска диаспора е тук, но това което не подозирах е, че има дори цял български квартал с магазини и заведения предимно за българи. Бях приятно изненадан да го разбера. До сега само бях чувал, но вече го видях с очите си.
Вие имате един изключително богат репертоар от песни. Ако трябва да посветите една от тях на новия президент на Съединените щати – Доналд Тръмп, то коя би била тя?
Митко Щерев: Определено ще бъде „Две праскови и две череши“, защото каквото посади човек, това ще жъне.
Кои са тримата най-добри български композитори за последните петдесет години на българска поп и рок музика? Имам предвид, кои са останалите двама?
Бисер Йосифов: На първо място наистина е Митко Щерев, то е ясно. За другите, мисля Точно Русев и Стефан Диомов на „Тоника“.
Може ли град като Чикаго да ви вдъхнови за нова песен и как би се казвала тя?
Илия Ангелов: Ами, „До Чикаго и назад“ има…
Бисер Йосифов: „До Чикаго и напред“ (смее се).
Илия Ангелов: Може би „Два пъти Чикаго и два пъти България по две“.
„Две по две“, това звучи като футболна система.
Илия Ангелов:  Защо не? (смее се) В музиката има такива интродукции – два куплета, два припева. Та, „две по две напред“  - схемата в Чикаго.
Какви са впечатленията ви от организаторката на вашето северноамериканско турне – Петя Романова?
Живко Тодоров: За Петя мога да кажа, при това не само аз, но и моите колеги, че тя е единствения човек, който може да свърши тази работа. Имам предвид, да направи цялата организация перфектно и ние да се чувстваме комфортно, без да се притесняваме за пътуване, хотели и всичко останало. За мен тя е един изключителен професионалист, така както ние си вършим нашата работа в музиката.
Ако някой българин все още се колебае дали да дойде на концертите ви в различните градове на Америка и Канада, какво бихте го посъветвали?
Митко Щерев: Хубаво е да знаят, че Ролс-Ройсът в музиката е когато има четири или пет музиканта , които свирят и изпълняват песните си на живо и ако наистина искат да видят един Ролс-Ройс в пълно действие, трябва да дойдат на наш концерт и да му се насладят. И мога да им гарантирам , че ще станат свидетели на един истински концерт, в пълният смисъл на думата, и ще бъде голямо преживяване както за тях, така и за нас самите.
С коя песен ще поздравите българите в Съединените американски щати и Канада, и защо именно с тази песен?
Митко Щерев: С един от големите ни хитове, който се казва „Утре“. Може да се каже, че все още сме в началото на годината, затова искаме да пожелаем на всички наши почитатели и привърженици, както и на всички читатели на вестник „България СЕГА“, една здрава, спорна и по-добра и успешна година.

Светлозар Момчилов
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7