Марковите стоки са най-скъпи в България!

Начална страница | Свят | България | Марковите стоки са най-скъпи в България!
image

Българинът плаща за дрехи повече от колкото по-заможните германци или британци

Обърнали ли сте внимание на етикетите с цените на дрехите в мола? Едно скромно на вид пазаруване в тази търговска сграда винаги излиза не толкова скромно, когато теглиш чертата и се загледаш в касовия бон, който, не винаги, усмихнатата продавачка ти е дала, ограбвайки и малкото което си заделил в портфейла си... Да, така наречените маркови стоки са изключително скъпи в България, за тях човек плаща все едно са вечни и никога няма да се повредят, нещо което се опровергава до третия месец след покупката.
Честно казано, като изключим сезонните намаления, когато можеш да си купиш тениска с къс ръкав в края на лятото, която в най-добрия случай и подходящите метеорологични условия ще носиш за цяла седмица, след което догодина отново и до някъде тоталните ликвидации, българинът не купува изгодно дори на промоционални цени. Преди няколко години работех в магазин за маркови дрехи и там научих как се случват „намаленията“. Например, на етикета на блуза с цена от 70лв. се залепя цена от 90лв., след което новата цена се задрасква и се слага такава от порядъка на 60-70лв. Ако това е намаление, не знам какво тогава ще е цена на акция... Точно така, в България търговецът, като че ли иска да спечели само от един купувач, не ламти за цели орди от клиенти, на него и един му стига, с други думи скромен е. Интересното обаче е, че все още има хора с щедри портфейли, който се подлъгват и пазаруват в подобни магазини, при това не заради нещо друго, а просто заради марката. Да, плащат си за етикета от вътрешната страна, който едва ли някой ще има честта да види, освен ако човек не се съблече насред улицата, за да го покаже или не изтъкне каква марка е дрехата, с която е облечен. Дори няма да говоря обширно как подлагам под съмнение „марковата продукция“, то в наши дни е ясно, че щом една марка е италианска, се шие в Китай например, макар цената ѝ да претендира за нещо различно.
Добре че, последните няколко години хората в България започнаха да използват онлайн търговията, като вдигат негласна стачка на магазините в мола и да пазаруват от виртуалните пазари и бутици. Там човек може да се сдобие с истински находки, на много по-изгодна цена, при това доставена от чужбина, а всички знаем как реномето на нещо се вдига само при споменаването, че не е купено от родината (този закон важи само в България, де). Разбира се, онлайн пазаруването крие не малко рискове, но клиентите на този тип пазаруване, като че ли са дори по-доволни от снабдяването с дрехи от мола. Все пак не лъскавата витрина прави една дреха красива, човека, който е облечен с нея може да предаде на дрехата повече красота и от най-добре осветения и блещукащ пластмасов манекен.
Наскоро по случая за това как бедния българин плаща за маркови стоки, много повече от къде по-заможния германец или британец писа в.„Труд“. Примерите са дадени с две от най-предпочитаните марки в момента в България. Предлагам ви да прочетете материала и сами да стигнете до съответните изводи, както и да си отговорите на въпроса дали когато сте в  родна България предпочитате да излезете на „лов“ за нови дрешки или ще направите това предварително, а престоя си ще оползотворите със срещи с приятели, настанени далеч от примамливите светещи, мигащи и подканващи витрини на обирджийниците, така де, магазините за маркови дрехи.
Зимните модни стоки излизат най-солено на българина в сравнение с останалите европейци. Той се ръси най-сериозно, ако иска да купи на жена си ботушки или чанта от популярните модни марки MANGO и ZARA. При това става въпрос точно за популярни, а не за луксозни брандове. Основани в Испания, MANGO и ZARA изнасят колекциите си из цяла Европа и продават едни и същи стоки и на българи, и на гърци, и на германци, и на британци. Кое колко струва и в коя страна, може много лесно да се сравни, ако разполагате с малко време, добър интернет и търпение.
Всяка от марките има страница с цени за онлайн търговия и бързо ще се уверите как точно най-бедното население на Европа - тоест вие, се бъркате най-дълбоко, за да сте уж в крак с модата на сезона.
Първи изпищяха от несправедливото надуване на цените британците. Те публикуваха кратък сравнителен анализ, в който бяха установили, че плащат до 60 % повече за едно и също палто, пуловер или ботуши в сравнение не само с купувачите от страната производител, но и със също толкова заможните германци. Експерт по ценообразуването от централата на ZARA пояснява, че фирмата се съобразявала с платежоспособността и конкуренцията на всеки конкретен пазар. Така силната британска икономика логично предполага, че островитяните имат достатъчно пари, за да цакат за модни дрешки.
Освен това в цената се калкулирали и високите наеми за магазините, високите заплати за работниците, които ангажирали, както и другите оперативни разходи. Освен това фирмите съобразявали своите цени с позиционирането на марката на пазара.
Занижаване на цените би подронило авторитета  на луксозна и престижна продукция. На Острова испанците си вдигнаха реномето до висините, след като дори херцогинята на Кеймбридж и съпругата на премиера Камерън се появяват в техни тоалети. Това е една от причините за огромните надценки и печалби, които MANGO и ZARA трупат върху раменете на британците. Таблицата ясно показва, че при образуването на цените за Великобритания знакът на еврото просто се сменя със знака на по-скъпия паунд, като за всеки случай обикновено се добавят още десетина единици отгоре.
Как обаче да хванем вяра на пазарните логики при ценообразуването за нашия пазар?! За всеки ботуш или чантичка ние - в АБСОЛЮТНА стойност! - винаги плащаме повече и от много по-богатия германец, и от гърка и от испанеца. Нито наемите, нито заплатите на работниците, нито разстоянието от фабриките, нито платежоспособността на българина са по-високи в сравнение с другите европейски страни. Навярно само с желанието си да е модна българката, но  българинът, вдига позиционирането на марките на супер хай левъл и много скоро можем да очакваме, че ще ни изтръскват като бледните островитяни.

Източник на информациата е в. "Труд"

Стелиян Стоименов
в.”България СЕГА”


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (1 направен):

Иван Димов на 16 Октомври, 2014 04:07:48
avatar
Вестник "България Сега" за пореден път най-нагло краде публикации на "Труд". Жалко, че са извън юрисдикцията на България. Най-наглото е, че автор на този т.нар. вестник си е сложил дори снимка под нашата статия. Прочетете правилата за позоваване на "Труд", "колеги"!!!
Иван Димов,
управляващ редактор на "Труд"
Съгласен Несъгласен
0
общо: 1 | показване: 1 - 1

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7