Къде, къде си, Капитане?

Начална страница | Свят | България | Къде, къде си, Капитане?
image
Капитан Петко Войвода

На 30 юни, 2013-та година в Чикаго се откри един скромен паметник на Капитан Петко Войвода. Той е поставен в Алеята на Българските национални герои при Българската Православна Църква "Свети Иван Рилски - Чудотворец", замислен от Църквата и енориашите, създаден от познатия наш чикагски творец Иван Хаджиминов. По този повод във в.”България СЕГА” беше отпечатана поредица от материали от нашия публицист Самуил Каварджиев за живота и делото на този обичан в България и от българите по цял свят народен герой.
Паметникът на Капитан Петко Войвода в ХасковоНаписаното стига до г-жа Пенка Чакалова- Генева в България, правнучка на брата на Капитан Петко Войвода, която е написала няколко книги за героя и пише специално сега нов том, в който разказва и за обичта и авторитета, с който се ползува славният български революционер и войн по други страни в света и сред българите по цял свят. В тези материали тя ще представи и как се тачи паметта на героя в Чикаго.
На 7 февруари, 2014 година се навършват 114 години, откакто  Петко Кирков Каракирков - Капитан Петко Войвода, не е сред живите свои сънародници. Изпращайки ни своите стихове, посветени на любимия народен идол, неговата хронистка пише още и следното:

Бронзовият лик на Капитан Петко Войвода в Киев „Уважаеми приятели от редакцията на вестник „България Сега”, Чикаго,
На 7. ІІ. 2014 г. се навършват 114 години  от смъртта на Петко Кирков Каракирков - Капитан Петко Войвода. Много българи ще подвият коляно в знак на преклонение пред живота и делото на легендарния българин. Аз също се прекланям пред непрежалимия ни Войвода. Точно преди 14 години  написах стихотворението "2 ЮНИ  -  НА ПРАЧИЧО МИ", поместено в първата ми книга "Отключена обич". Позволявам си да Ви го изпратя, в Чикаго, където така благородно и ревниво пазите паметта на Капитан Петко Войвода... Заедно с думите на Войводата към народа: „"Момчета, работете за свободата на заробеното ни Отечество!"
                     
На Капитан Петко Войвода

Къде, къде си, Капитане,
в задъхания ни днешен век,
където птиците в гнездата
умират от барутен ек?

Където ветрове помитат
в човека българското аз.
И твойта Тракия  я няма,
и чужд е в нея житен клас.

България без бъдеще остана,
а ние - майки без деца.
- Кога, къде, какво да сторим?-
проплакват бащини сърца.

Къде ще бъдеш, Капитане,
във новия надежден век?
Всели на всекиму да бъде
достоен българин - човек!

С огромно уважение към Вас и всички други, които са далече от Родината:
Пенка Чакалова – Генева
в.”България СЕГА”"Алеята на Героите" пред Българската Православна Църква Свети Иван Рилски - Чудотворец в Чикаго, където се отдава заслужена почит и на Капитан Петко Войвода


Оценете тази статия
1.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7