Бургас срещна Америка

Начална страница | Свят | България | Бургас срещна Америка
image
Мария и Емануел Халачеви

Когато Мария и Емануел Халачеви се завръщат от Съединените щати в Бургас след десетгодишно отсъствие, те нямат притеснение за бъдещето си тук. Мария е магистър по икономика със специализация по финансово счетоводство, а Емануил, който е завършил Икономическия университет във Варна, работи като международен консултант на голяма международна компания по производствен печат и бизнес развитие за Европа, Близкия Изток и Африка. И двамата обаче са заразени от американския ентусиазъм и предприемчивост след десетте години, прекарани в щата Мериленд. И искат да направят нещо повече от това да имат хубава работа и да печелят добре. Желанието им е да се опитат да предадат поне част от този ентусиазъм на младото поколение. Това, което ни порази, казва Мария, е, че повечето българи, с които се срещахме в началото, имаха съвсем погрешна представа за Америка, базирана на видяното във филми или в новинарските емисии по телевизията. А знаете какво показват там. Така се ражда идеята им да създадат Американски бизнес и информационен център в Бургас – първия и засега единствен, доколкото знам, в България.
Готови за празнуването на Хелуин в БургасС Мария и Емануел се познаваме повече от година. За първи път се срещнахме в София и, докато пиехме кафето си в “Модерато”, те споделяха идеите си, които бяха предимно идеи, защото срещата ни бе в началото на начинанието им. През април тази година Американският център в Бургас ще отбележи втория си рожден ден и много от споделените идеи са вече реализирани.    В Центъра бургазлии и гости на града могат да намерят информация за живота и образованието зад океана, да се запознаят с възможностите за културен обмен на студенти и ученици, както и с възможностите за бизнес и инвестиции в Америка. Тук е създадена и първата частна библиотека с популярна, детска и бизнес литература на английски език.
Формите, които Мария и Емануел използват, са добре познати: честване на по-значимите американски празници, поощряване на благотворителността чрез инициативи за рециклиране на ненужни вещи, подпомагане реинтеграцията на българи, завърнали се от чужбина, чрез създадената за тази цел асоциация „Кръг от приятели”.
Гордеем се с факта, че за по-малко от две години се превърнахме в търсено място за образование и културно обменни програми за студенти и ученици, казва Мария Халачева. През тази година отново ще сме инициатори за честването на 4 юли в Бургас и ще организираме кулинарна работилница за Деня на благодарността, както и ще участваме с група доброволци в инициативата "Почисти България". Има и нови неща, разбира се. Отправили сме покана и очакваме гост-преподавател по модерен балет от САЩ. За първи път ще организираме и програма за български деца, живеещи по света, която нарекохме Български езикови и културни ваканции "Баба, дядо и аз".
Добре известно е, че проблемът за запазването на родния език и култура зад граница е свързано преди всичко с усилията, насочени за осъществяването на тази цел сред второто поколение емигранти. Ако децата на емигриралите в чужбина българи не говорят български, всички усилия по-късно ще бъдат безпредметни. Ето защо идеята за български езикови и културни ваканции заслужава не само адмирации, но и подкрепа. А идеята е проста: да се съчетаят почивка сред българска природа, часове по български език със занимания в класна стая и  изучаване на българската история, традиции и културата чрез забавни игри. В същото време тази инициатива ще подсили връзката между поколенията, живеещи в различни държави, като бъдат въвлечени родителите или бабата или дядото в целия процес. Единственото изискване е децата да бъдат на възраст от 5 до 14 години.
Така че Аннамария Бунева, която живее в Чикаго и при срещата през миналата година се интересуваше какви възможности има да изпрати дъщеря си по време на лятната ваканция на почивка в България, сега може да се възползва от това предложение. Пилотният проект предвижда две опции това лято: от 7 до 12 или от 12 до 17 юли в прекрасния морски курорт Китен. Освен всичко, изброено дотук, се предвижда организирането на еднодневна екскурзия до Созопол и разходка с лодка по река Ропотамо. Ако Аннамария обаче предпочита дъщеря й да почива в планината, може да избере предложението за Банско, което ще се осъществи по същото време. Тук също има екстри: изкачване на връх “Безбог” и еднодневна екскурзия с конна езда в Рила. Най-добре е вероятно да се съчетаят и двете възможности: от 7 до 12 юли на море в Равда и след това от 12 до 17 юли на планина в Банско.
Като повечето българи, живели зад граница, се опитваме да сближим културата, традициите и ценностите на Америка и България, казва Емануел Халачев. Чрез нашия личен опит, базиран на образованието, живота и професионалната ни реализация в САЩ, се опитваме да обогатим България с част от модерния и сигурен начин на живот и да дадем на младежите по-широка перспектива. Това, което Америка ни даде, може да се изрази накратко така: чувство за свобода,  индивидуалност и възможности за реализиране на потенциала на всеки човек. И сега ние искаме чрез дейността на този Център да предадем всичко това на младите българи.
Иван Сотиров
в. “България Сега”
editor@bulgariasega.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7