Реформаторският блок не се реши да изключи ”Синьо единство”

Начална страница | Свят | България | Реформаторският блок не се реши да изключи ”Синьо единство”
image
Сн. БГНЕС

Без решение за изключване на ”Синьо единство” приключи заседанието на гражданския съвет на Реформаторския блок в понеделник вечерта. На него бяха приети единство основните точки за споразумението, с което блокът да прерасне в официална политическа коалиция. Окончателното решение трябва да се вземе в четвъртък.
В същото време бе оставена вратичка за партията на Надежда Нейнски, която може да се включи на по-късен етап, ако приеме условията на останалите пет партии. Те решиха Реформаторският блок да прерасне в коалиция, а не в партия, както настояват ит ”Синьо единство”.
Председателят на "Синьо единство" Христо Панчугов определи параметрите на споразумението като ”форма на натиск” и обясни, че националното ръководство ръководство ще се събере през уикенда дали ще се включи в готвеното споразумение.
Не стана ясно защо партията продължава да блокира споразумение, което с очевидно демократично мнозинство се приема от 5 от 6-те партии, които участват в създаването на блока.
"Готовността на шестата партия, "Синьо единство", е въпрос на време", каза заместник-председателят на ДСБ Петър Москов след края на заседанието.
Реформаторският блок ще е коалиция, която ще се управлява от изпълнителен съвет от около 20 души с председателство и говорител. Говорителят ще се избира от изпълнителния съвет, който се формира на квотен принцип.
Председателството ще е в състав от 7 души, като има по един представител от партия и безпартийни участници в гражданския съвет. Решенията обаче ще се взимат от изпълнителния съвет с гласовете на поне 75 процента от присъстващите.
"В състава на изпълнителния съвет непартийното присъствие е повече от 25%. То е 30%, което означава, че гражданският състав има блокираща квота", обясни Москов. По думите му това означава, че партиите не могат да взимат решения без съгласието на личностите в гражданския съвет.
”Просто бяха гласувани параметрите на споразумението, които за нас са неприемливи. Гражданският съвет наистина трябва да проведе дебат по същество за тези критерии и да вземе решение, с което аз да се съобразя”, каза Пачунгов след заседанието.
Mediapool.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7