Без доказателства Лазаров огласи държавен чадър над измами за 40 млн. лв.

Начална страница | Свят | България | Без доказателства Лазаров огласи държавен чадър над измами за 40 млн. лв.
image
Светлозар Лазаров (най-вдясно) по време на пресконференцията си с пловдивските прокурори. Сн.: МВР

Намек за връзка на бившия шеф на ГДБОП с група за точене на ДДС и пране на пари

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров демонстрира приемственост на похватите на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов във вторник, огласявайки пред медиите в Пловдив, че разследващите са засекли държавен чадър над дейността на група, заподозряна за ДДС измами и пране на пари в размер на 40 млн. лева. От думите му обаче се разбра, че засега няма категорични доказателства за подобно покровителство.
Това стана след представянето на новия директор на пловдивската полиция Пламен Узунов, заменил на поста Тодор Гребенаров, който пък преди дни оглави Главна дирекция "Национална полиция" на мястото на близкия до Цветанов Ангел Антонов.
Изказването на Лазаров бе по повод реализираната през миналата седмица акция на МВР в Пловдив, София, Варна, Исперих и Монтана, при която бяха задържани съпрузите Бехчет и Нюргюл Алимолла и Стефка Попова, заподозрени, че са организирали схема за точене на ДДС и пране на пари чрез търговия със сухо мляко, по-голямата част от която изобщо не е осчетоводявана.
Преди ден обаче Пловдивският окръжен съд ги освободи под гаранция заедно с още двама арестувани като участници в схемата.
"Значи, според оперативната информация става дума за лица, които контролират юридически лица с профил на липсващи търговци, които правят придобивания на големи количества сухо мляко, без това да е счетоводно отразено. Има данни за щета от гледна точка ДДС в размер на около 10 млн. лева и пране на пари в размер на 30 млн. лева", заяви Лазаров на съвместна пресконференция по случая с апелативния прокурор на Пловдив Иван Даскалов и окръжния му колега Румен Попов.
Засега обаче повдигнатите обвинения на заподозрените са значително по-леки – че между февруари 2009 г. и април 2012 г. са укрили данъци в размер на около 2.05 млн. лева.
"Когато започнаха и съответните разпити на лицата, някои от тях бяха изненадани защо ги задържаме и защо се занимаваме с тях, защото имали чадър и работели за държавата. Т.е. твърдят, че са имали протекция от структура в МВР и структура в Министерството на финансите. Аз не знам дали това е така, но тепърва ще се изяснява от компетентните органи", добави главният секретар на МВР, напомняйки за времето, когато Цветанов свикваше общи брифинги с прокуратурата, за да прави бомбастични изявления, нямащи общо с доказателствата на държавното обвинение.
Прокуратурата проверява дали участниците в престъпната схема са имали протекции от длъжностни лица, вероятно от структурите на МВР и НАП, тъй като преди година те били разпитвани по този казус, но това не е дало резултат, обясни на свой ред апелативният прокурор Иван Даскалов, давайки още веднъж да се разбере, че към този момент разследващите имат по-скоро догадки в тази посока, отколкото реални данни.
"Ще се опитаме да убедим Апелативния съд, че пуснатите под гаранция трябва да бъдат задържани под стража, тъй като могат да окажат влияние на някои от ключовите свидетели", коментира още Даскалов.
По думите му заподозрените внасяли големи количества сухо мляко, след което ги продавали на мандри, като фактурирали само 1/3 от изтъргуваното. Количеството, което не било осчетоводявано, се използвало за апорти в други фирми, като така лицата са придобивали дялове, разказа още Даскалов.
Говорителят на Окръжната прокуратура и наблюдаващ обвинител по случая Галина Андреева уточни, че се работи в посока разкриване на лицата, които стоят зад фирмите "бушони". Щели да се разследват и още 30 компании в цялата страна. По думите й в схемата попадали и две офшорки, регистрирани на Сейшелските острови. Андреева уточни още, че за момента се работи по обвинение за данъчни престъпления, но се разследва и пране на пари, а в по-късен етап можело да се стигне и до дело за организирана престъпна група.
По-късно във вторник тя уточни пред Mediapool, че все още прокуратурата не планира да повдига обвинения на конкретни служители в МВР и НАП във връзка с огласения от Лазаров "чадър" над разследваните за данъчни измами за десетки милиони левове. Потвърди обаче думите на главния секретар, че по делото имало подобни данни, но отказа да коментира подробности, за да не се пречи на производството.
"Най-вероятно те вече са наясно, като виждат кои са задържаните", лаконично каза прокурор Андреева в отговор на въпрос дали прибързаните изявления на Лазаров вече не са попречили на евентуална реализация срещу държавни служители, които биха могли да са покровителствали схемата.
Междувременно някои местни медии разтълкуваха думите на главсека на МВР като директен намек, че въпросният чадър е бил осъществяван лично от бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, срещу когато от месеци се води и разследване за подкуп в особено големи размери.
Служба в МВР, над която главният секретар няма правомощия, е осъществявала чадър над обвинените в укриване на ДДС от 2 057 529 лв., пише сайтът "Пловдив онлайн" във вторник, цитирайки думите на Светлозар Лазаров. Сайтът визира именно антимафиотите, въпреки че като професионален ръководител на вътрешното министерство главният секретар имаше възможност да контролира и ГДБОП, докато тя бе в рамките на ведомството. Друг е въпросът, че по времето на Цветанов Флоров бе заместник на главсека и се ползваше с доста сериозни привилегии заради близостта си с министъра.
Mediapool.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7