Възможно ли е? Ромска държава на територията на България

Начална страница | Свят | България | Възможно ли е? Ромска държава на територията на България
image

Лидерът на националистическата партия в Словакия Ян Слота призовава за създаването на ромска държава

Ромите са най-голямото етническо малцинство на Европа. Разпръснати из различните държави на континента, те наброяват девет-десет милиона души, поне по официални данни на Европейския съюз. За жалост и до днес не могат или упорито отказват да се интегрират в страните, не искат да работят и учат, както и да плащат данъци. Не слагаме абсолютно всички под общ знаменател, но е факт, че изключително малък процент от представителите на ромската общност, действително се опитват да се приобщят към нормите и законите на държавата която населяват. По-голямата част от тях се препитават чрез грабежи, кражби, проституция и разбира се просия. С други думи, населението на различните страни гледа на тях като на нежелано залепнали пиявици. Най-големите общности на ромите са във Франция, Ирландия, Испания, Словакия, Чехия, Унгария, Румъния и България. В нашата родина те уж наброяват около един милион, като съседна Румъния ни бие с още два милиона отгоре на нашия.
По информация на Франс прес, Европейската комисия е приела решение за създаване на циганска държава по подобие на Израел. Ян Слота, лидер на националистическата партия в Словакия, е може би най-върлия привърженик на идеята. Той настоява и приканва към създаването на подобна държава, населена с ромите от цяла Европа.
Еврокомисията е обсъждала дълго решението, но най-голямата мотивация провокирала приемането му, е именно начина на живот на етническото малцинство - извън всички допустими норми.
Не знаем дали решението ще бъде осъществено, дори смятаме варианта за ромската държава за нереален, но ще предоставим фактите, за да накараме читателите да се замислят над тях и да преценят до каква степен е абсурда.
Първия въпрос, който се върти в съзнанието на всеки един човек, след подобна новина е: „Къде може да се реализира такава държава?“
Отговора е България. За създаването на картата на подобна страна ЕС е решил, че трябва да се използва вече съществуваща държава. България очевидно изглежда най-подходяща за този случай, а това, че сме били съюзници на фашистка Германия, допринесло.
Според еврокомисията, българите сме един от най-малобройните етноси, но за сметка на това притежаваме достатъчно голяма територия, която да побере всички роми. За разлика от ромската общност, в чужбина българите не създават проблеми и не се обединяват и сплотяват на етническа основа, а и не са от най-големите националисти. По-скоро попадаме в графа индивидуалисти, които трудно съумяват да запазят държавата си, поне така твърдят. И в духа на индивидуалността всеки сам предпочита да се справи с проблемите си, но пък се славим с трудолюбивост, търпеливост и толерантност.
Еврокомисията смята, че българите са застаряваща нация, която и без това е обречена на изчезване поради демографския срив и това също е наклонило везните в полза на ромите.
Втория въпрос, който човек се пита е: „Какво би се случило с хората, населяващи територията, която искат да отцепят от държавата за създаването на друга?“
Отговора е, че като компенсация, на българските граждани от неромски произход, ще им бъде предоставена работа и жилище в която държава от Европейския съюз пожелаят, като също така ще бъдат възмездени за всяко имущество, което не могат да вземат със себе си. Всичко това може да бъде осъществено с подаване на молба в посолството на страната, която са си избрали, заедно с документи за образование, трудова квалификация и изискване за работа.
Следващия логичен въпрос е: „Защо изобщо ще се създава подобна държава?“
Ромската държава, която е с работно название Ромелия, е може би единственото решение, което да даде положителни резултати, на фона на толкова неуспешни опити ромите да се интегрират и развиват. Основаването на подобна страна, би трябвало да „задоволи“ всички.
Друга причина е, че ромите, заедно с евреите, са били най-преследвани и избивани от фашисткият режим на нацистка Германия и не са получили същият шанс за развитие, какъвто е даден на евреите със създаването на Израел. Явно това все още „тормози“ Европа, а самото съществуване на Израел, очевидно доказва, че подобно решение е възможно.
Според Конвенцията за бежанците на ООН ромите са един от етносите, които нямат своя национална държава, подобно на индианците в Америка. Тези етноси се ползват с особен статут и е много трудно за която и да е страна да им откаже убежище. Затова създаването на такава държава би отстранило този проблем.
Какви ли биха били условията за живот в една подобна страна? Колко ли време, ще отнеме докато обяви фалит, подобно на Гърция? Колко ли протести и неуредици ще започнат кратко след основаването ѝ?
Толкова много въпроси събужда подобна вест. Но най-основния, като че ли е дали решаването на подобен проблем, не би създало милиони други, имайки предвид познанието за етноса за който говорим?!
                                                       
Стелиян Стоименов
в. "България СЕГА"


Оценете тази статия
3.50

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (2 направен):

Анонимен на 06 Февруари, 2014 11:20:34
avatar
Е,може да възложат някой евро-депутат да управлява държавата им,докато не се квалифицират роми за тази работа,бях прочел и още нещо по темата,аз го одобрявам,помислете си,когато се изчистим от ромите държавата ще е по-способна да плащна на народа си,българския,ще се освободят и работни места заемани от роми.
А и ако желаете вижте в google изображения къде ще им бъде "Държавата",
малка е,но дано да се случи,най-накрая да се изчисти България от този нежелан етнос.(без лоши чувства)
Съгласен Несъгласен
1
Иванка Тулешкова на 17 Октомври, 2013 05:07:22
avatar
Искам да коментирам цитата:"...че като компенсация, на българските граждани от неромски произход, ще им бъде предоставена работа и жилище в която държава от Европейския съюз пожелаят, като също така ще бъдат възмездени за всяко имущество, което не могат да вземат със себе си..."
Има една българска поговорка: "Дай си мъжо жената, пък ти върви при курвата"
Мога и на испански: No pasarán!
Съгласен Несъгласен
2
общо: 2 | показване: 1 - 2

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7